Начало / Критика / Важно ли е да четем на децата на глас в дигиталната епоха?

Важно ли е да четем на децата на глас в дигиталната епоха?

Трябва ли да четем на глас на децата си? Това е въпрос, който много родители си задават. Писателката Марша Амидън Лъстед публикува текст в сайта grandparents.com, в който обяснява защо сега, в дигиталната епоха, това е по-важно от всякога.

„Живеем в дигиталната епоха. Пращаме смс-и, имейли, четем на монитор, общуваме чрез устройства. Това е светът, в който децата и внуците ни ще живеят. Но сега, повече от всякога е важно да се чете на глас на децата. Много експерти и учени са доказали ползите от това. Сегашната ера е и ера на комуникацията, а четенето подобрява уменията с езика.
За правилното и успешно общуване е необходимо да четем на децата си още от съвсем ранна възраст. Така ще обикнат звука от езика още преди да разберат значението на думите. По този начин ще се научат да общуват първо със своите близки, което ще им помогне в бъдеще. Много родители се оплакват, че след тежък ден в службата нямат сили да четат на глас вечер. Точно тук трябва да се изявят и другите роднини.
Пред днешните деца има много изкушения. Няма защо да коментираме интернет, телевизионните канали са повече от много и с най-различни вариации. Затова класическите приказки вече не вършат работа. Обърнете се към нехудожествената проза. Енциклопедиите с познания за живота, спортни постижения и исторически факти са добър избор.
В един момент малчуганите се научават да четат. Това обаче не означава, че трябва моментално да спрем да им четем. Напротив, като продължим, ние разширяваме техните интереси и познания, насочваме ги и им помагаме да открият какво им е интересно и какво ги вълнува.
Живеем в дигиталната епоха, но се нуждаем от директен контакт. Децата, отгледани да обичат книгите, имат скъпи спомени, знаят истории, които са ги разсмивали и такива, които са ги разплаквали. Те ще помнят, че са ги споделили с някой, когото обичат. Така и те ще четат на своите деца. Четенето на глас на децата създава спомени. Това е главната причина, поради която в наши дни то е по-важно от всякога”.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …