Начало / България / Премиера на „Покана за баща” в Чешкия център

Премиера на „Покана за баща” в Чешкия център

Премиерата на стихосбирката „Покана за баща” ще се състои на 3 септември от 18 ч в Лилавия салон на Чешкия център (София, ул. „Раковски” 100). Това е първата поетична книга на Димана Иванова.  Тя ще бъде представена от доц. Анжелина Пенчева.

Димана Иванова  е родена във Варна през 1979 г. Завършила е славянска филология в  СУ „Св. Климент Охридски”.Два пъти е носител на наградата за млади чешки преводачи от конкурса „По стъпките на Григор Ленков”, организиран от Чешкия център в София. Автор е на множество преводи в литературната периодика, както и на българския превод на книгите „Една дълга нощ в Бискупов” от Тереза Рийдълбаухова и „Светият демон” от Петер Били. През 2006 г. е приета за докторант в Института по компаративистика към Карловия университет в Прага. Редовен сътрудник е на чешкото електронно списание www.iliteratura.cz в рубриката за български книги и член на редакционната колегия на списание „Българи” в Прага. Участва в поетична антология „Лирика 2011”. Нейни стихове са преведени и публикувани на английски език. Доктор по сравнително литературознание на Карловия университет в Прага от 2011 г.

ОТЗИВИ
Тази безпардонна поезия те превзема като съскаща помпейска лава. Вече загубил се, предал се, учудено плуваш в непозната нежност – подземни езера. Тази силна поезия стопява света в два елемента…
Бети Файон

„Покана за баща“ единосъщно носи в себе си най-светлите лирически начала от родната традиция с еманципирания модернистичен поглед на интелектуално и духовно свободната личност. С всичко това книгата е обърната генетически към едни общоевропейски културни пространства, необременени от ограниченията и комплексите на регионалното!…
Пламен Пенев

Вдъхновените стихове на Димана Иванова ни повеждат на емоционална разходка през градове и времена. От вечните въпроси на интимни връзки до безкомпромисно разгледани социални теми, тези творби ни грабват и вълнуват дълбоко.
Катерина Стойкова

Между кориците на тази книга има всичко. Има лирика и епика. Меланхолия и хумор в едно. Еротика и изтънчен мазохизъм. Посвещения на момичета и момчета. Печал. И ерудиция – ту деликатно загатната, ту агресивна, – която ни напомня, че авторката притежава докторска степен.
Пламен Антов

„Покана за баща” тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …