Начало / Автори / 215 години от рождението на Мери Шели

215 години от рождението на Мери Шели

Английската писателка Мери Шели, съпруга на поета романтик Пърси Бис Шели и автор на романа „Франкенщайн, или съвременният Прометей”, е родена на 30 август 1797 г.

Мери е от Лондон, произхожда от семейството на известната феминистка, преподавателка и писателка Мери Уолстънкрафт и не по-малко известния либерален философ, журналист, анархист и атеист Уилям Годуин, припомня novostiliteratury.ru.

През лятото на 1914 г. Мери и Пърси се влюбват и бягат във Франция. След няколко седмици се завръщат, но Годуин не желае да ги види.

През май 1816 г. двойката с малкия си син и сестрата на Мери – Клер, пътуват до Женева, за да прекарат лятото с лорд Байрон. Той пък е съпроводен от лекаря си и писателя Джон Полидори. Байрон наема вила на Женевското езеро, където компанията прекарва времето си в творчество, возене с лодки и безкрайни нощни беседи.

„Лятото беше сиво и хладно – спомня си Мери. – По цял ден валеше и не можехме да излизаме навън.” Сред темите за разговор били експериментите на философа и поет Еразъм Дарвин, живял през ХVІІІ в. Смятало се, че той се е занимавал с галванизация на трупове и се е опитвал да възкресява мъртъвци. Бродели слухове, че е успял да съживи мъртва материя.

Пред камината гостите се развличали и с четене на немски разкази за привидения. Тогава Байрон предложил всеки да напише свръхестествен разказ. Така на Мери й дошла идеята за „Франкенщайн”. Започнала да пише разказ, но под влияние на ентусиазма на Пърси, той прераснал в роман. Произведението било публикувано през 1818 г., а авторката описала лятото в Швейцария като момента, в който прекрачила от детството в живота.

Мери Шели умира на 1 февруари 1851 г. от злокачествен тумор в мозъка.

Книгите на Мери Шели тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

229972_b

Непомръкващият шедьовър в 4 изящни издания

За ценителите на поезията на Шекспир и на блестящия наш преводач Владимир Свинтила „Хеликон“ пусна …