Начало / Свят / Четенето на книга преди заспиване гарантира добър сън

Четенето на книга преди заспиване гарантира добър сън

Четенето на хубава книга е един от начините за осигуряване на добър сън, пише „Лос Анджелис таймс”, като се позовава на проучване на Rensselaer Polytechnic Institute, публикувано в списание “Applied Ergonomics”.

Изследователите обаче смятат, че в леглото е добре да се чете хартиено издание, а не електронно, защото взирането в екрана на четец или iPad може да докара безсъние.
„Нашето изследване показа, че излагането на излъчване на електронен дисплей в продължение на два часа може да потисне мелатонина с 22%. Стимулирането на физиологичната система по този начин може да въздейства отрицателно на съня”, казва ръководителят на екипа Мариана Фигуейро.

Направен е експеримент с 13 души, които преди сън са били пред екран. Светлината, която са възприели в продължение на два часа, се е отразила на съня им отрицателно. Особено чувствителни на лъчението са подрастващи и младежи, които с часове стоят вечер пред дисплеи.

При това положение изводът е, че хартиената книга е най-доброто приспивателно. За пристрастените към електронни четци Kindle е най-щадящ очите. „Приятно четене и приятен сън!”, пожелава „Лос Анджелис таймс”.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. и аз съм съгласна с написаното – било каквато и да е книгата тя винаги помага да спим по-добре – поздрави до всички