Начало / България / Последният завършен роман на Дикенс е вече в книжарниците

Последният завършен роман на Дикенс е вече в книжарниците

И България се включи в честването на 200-годишнината от рождението на Чарлс Дикенс  – най-значимия прозаик от викторианската епоха. В книжарниците вече може да се намери новия превод на сатиричния шедьовър „Нашият общ приятел”. Това е една от най-комплексните творби на Дикенс.

Историята в романа се уповава на характерни за писателя мотиви и идеи -оспорвано наследство, трудна любов, престъпления от различен мащаб и любопитни развръзки. И тук ключова тема са парите и тяхната опасна привлекателност, превзетият маниер на парвенютата, изобретателността на бедните, целящи да подобрят социалния си статус.

„Мисля, че Дикенс не е превеждан в България в последните 30 години.Трудността на превода е едното, но и в последните 20 години книгоиздаването имаше политика насочена към по-търговските заглавия. Големите класици очевидно не влизат в тази категория. Аз превеждам Дикенс от 1988-ма година и все се надявах да му дойде времето и в България. Това е изключително интересно четиво и е последният завършен роман на Дикенс. Той като че ли дава един завършек на цялото му творчество. Прави страхотен анализ на викторианската епоха.Няма да сгреша, ако кажа,че това е един голям, голям трилър. С героите се случват удивителни неща, които звучат толкова актуално, че току виж сме открили някои от днешните наши медийни познайници”, заяви пред БНР Мария Донева – преводач на романа.

„Нашият общ приятел” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 април – 2 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Хора от Катерина Хапсали 3. Дамски гамбит …