Начало / Свят / Командос участвал в операцията срещу Осама е написал книга

Командос участвал в операцията срещу Осама е написал книга

Американски командос, участвал в ликвидирането на лидера на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен миналата година в Пакистан, е написал книга за операцията, съобщи vesti.bg, цитирайки агенция „Ройтерс”, Пръв разпространи новината издателят „Дътън“.

Бившият „морски тюлен“, който вече е напуснал специалните части, ще публикува своя труд на 11 септември – навръх 11-годишнината от атентатите в Съединените щати, извършени от терористичната мрежа на Бин Ладен.

Авторът, чието име е пазено в тайна от съображения за сигурност, е написал книгата „Нелек ден: разказ от първа ръка за мисията, която уби Осама бин Ладен“  под псевдонима Марк Оуен в съавторство с Кевин Морър. Имената на останалите бойци от специалните части към военноморските сили на САЩ, които са споменати в разказа, също са променени.

По-голямата част от приходите от книгата ще отидат за благотворителни организации, които подпомагат семействата на убити „морски тюлени“.
Правителството на САЩ остана изненадано от новината. „Научихме (за нея) днес от съобщения в печата. Не сме я преглеждали и не знаем какво казва“, заяви говорителят на Белия дом Томи Вайътър.

Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че нито е проверявало книгата, нито е предоставяло информация на авторите.
По наредба Пентагонът трябва да преглежда трудове на военни от запаса, които съдържат поверителна информация.

Издателят на книгата потвърди, че американските власти не са проверявали книгата. В същото време компанията „Дътън“ подчерта, че разказът за операцията по ликвидирането на Бин Ладен е била прочетен от специалист, който установил, че той не представлява риск за националната сигурност.

Книгата ще бъде публикувана в момент, когато във Вашингтон се води ожесточена полемика за изтичане на поверителни информации в тази сфера преди президентските избори на 6 ноември. Републиканците обвиняват правителството на президента Барак Обама, че е разпространило умишлено подбрани сведения, за да остави впечатление, че демократите се справят добре с опазването на националната сигурност. Белият дом отрича тези обвинения и уверява, че взема изтичанията на поверителна информация на сериозно.  Авторите на отличения с шест Оскар-а филм „Войната е опиат“ (The Hurt locker) Катрин Бигълоу и сценаристът Марк Боул пък правят филм за ликвидирането на терорист номер едно, озаглавен Zero Dark Thirty.

„0 Dark 30” е американски военен жаргон. Фразата се използва, за да означи което и да е време от деня, в което слънцето не грее – обикновено между полунощ и около 4 ч. сутринта. Повечето военни операции започват в тези часове. Често означава 30 минути преди изгрева. През януари стана ясно, че Министерството на отбраната на САЩ разследва дали правителството е предоставило на Бигълоу класифицирана информация за операцията.

Филмът ще бъде пуснат по кината в САЩ на 19 декември.

Свързани заглавия
Хилари Клинтън убедила Обама да даде заповед за ликвидирането на Бин Ладен
Излезе книга за преследването на Осама бин Ладен
Книга разбулва операцията срещу Осама Бин Ладен
Два куршума – в главата и в гърдите, са убили лидера на „Ал Кайда”

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …