Начало / Свят / Йън Макюън: Аз съм английски писател, а не британски

Йън Макюън: Аз съм английски писател, а не британски

Носителят на „Букър” Йън Макюън заяви, че е английски, а не британски автор и настоя, че между английските и шотландските писатели има голяма културна разлика, съобщи „Гардиън”.

Той се противопостави на честването на „британското” – гвоздей в програмата на Дани Бойл при откриването на Олимпийските игри в Лондон в края на юли.

Макюън проведе рядка за виждане публична дискусия с премиера на Шотландия Алекс Салмънд на Единбургския книжен фестивал. Той заяви, че вярва в съществуването на отделни литературни култури в рамките на Обединеното кралство и че те са оцелели като самостоятелни въпреки съюза, сключен между Англия и Шотландия преди три века.

По време на дискусията Салмънд влезе в ролята на интервюиращ писателя, наричайки го британски автор.

„Бих искал да отбележа, че няма британски поети, нито британски романисти. Има шотландски и английски”, заяви Макюън и направи паралел с футбола.
Шотландският премиер, който се оказа запален литературен фен, зададе доста провокативни въпроси на писателя, защитавайки британското, но получи отговори, богато гарнирани с литературни примери в защита на локалното (дори мадам Бовари и Анна Каренина влязоха в употреба).

Книги от Йън Макюън  тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …