Начало / Свят / Британска организация провежда библиотерапия

Британска организация провежда библиотерапия

Британската организация „Училището на живота” започна курс по библиотерапия, който се базира на идеята, че лични проблеми могат да бъдат преодолени, като се съпоставят с тези на литературни герои, съобщи сайтът Big Think, цитиран от dnevnik.bg.

Идеята е на швейцарския писател и философ Ален дю Ботон, който работи по нея в един екип с издатели, автори и художници. Ботон, сред чиито книги е „Как Пруст може да промени живота ви“, смята, че културата е много подценявана като начин за справяне с личните проблеми. Инициаторите подчертават, че библиотерапията не е насочена към хора със сериозни психически диагнози, а такива, които са често неудовлетворени, потиснати и имат негативен поглед към живота.

Екипът подбира книги, чиито сюжет и герои съответстват на настроенията и оплакванията на всеки един от записалите се в курса. „Да избереш подходящата творба за определен човек е изключително трудно“, казва Ботон. Могат да бъдат препоръчани романи, поезия, документални и философски книги, а курсовете са разделени на индивидуални, за двойки и за деца. Най-честите „пациенти“ са разведени, хора на около 30 с проблеми в интимните отношения, които и такива, които са пред пенсиониране. Сред авторите, които често се препоръчват, са Иън Макюън, Джейн Остин, Дж. Д. Селинджър, Джон льо Каре, Пол Остър, Джоан Роулинг.

„Четенето е най-силният, умен и провокиращ към мислене начин да разбереш света, това, което е около теб и в теб“, казва Алекс Кларк, която е преминала курса

Библиотерапията съществува в САЩ от 30-те години на ХХ век.  През годините тя се е прилагала на деца с целта да развият съчувствие към проблемите на връстниците чрез преживяванията на герои в детската литература. Използвана e и сред войниците през Втората световна война.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …