Начало / Свят / ФБР следило бащата на Силвия Плат

ФБР следило бащата на Силвия Плат

Досието, което ФБР е направило за бащата на Силвия Плат (1932-1963), разкрива интересни подробности, съобщи „Гардиън”.

Американската поетеса, смятана за един от най-влиятелните творци на ХХ век, произхожда от семейство на германски емигрант, професор по зоология, и студентката му Аурелия Плат. Тя живее само 30 години и приключва живота си със самоубийство. Баща й Ото Плат умира през 1940 г., когато Силвия е едва осемгодишна. На него тя посвещава известното си стихотворение „Daddy”, написано през 1862 г.

Ото Плат попада в полезрението на ФБР по подозрение, че симпатизира на хитлеристкия режим. Той е роден в Източна Прусия, емигрирал в САЩ на 15 г. От досието му става ясно, че е планирал след Втората световна да се върне в родината си.

ФБР така и не намира данни за нелоялност на Плат към Щатите, но до смъртта му го държи под око. Дъщеря му Силвия пише в „Daddy”, че винаги се е страхувала от него – от арийските му очи, тънкия мустак, от неговото „Луфтвафе”, от свастиката. Стихотворението съдържа гнева й към напусналия я съпруг Тед Хюз, който я обвинявал, че страда от Едипов комплекс (комплекс на Електра) по отношение на баща си.

Досието на Ото Плат ще бъде показано през октомври на международния симпозиум, посветен на Силвия Плат, в университета в Индиана. Там се намира архивът на поетесата.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1749_KeatsWeb

Поетът, чието име е написано във водата

200 години изминаха от смъртта на Джон Кийтс Живее само 26 години, като при това …