Начало / България / Музей „Сокай“ представя „Архаични символи в бродерията“

Музей „Сокай“ представя „Архаични символи в бродерията“

Книгата „Архаични символи в бродерията“ ще бъде представена тази вечер, 16 август, в музей „Сокай“ във Велико Търново, съобщи dariknews.bg. Неин автор е Ирен Величкова-Ямами, която от 24 години живее в Япония със своя съпруг. Ирен Ямами освен като изследовател се изявява и като преподавател-практик, тъй като от доста време насам води курсове по ръкоделна техника в страната на изгряващото слънце.

Тя е инициатор и за създаването в България на работилница „Седянка“, в която членуват над 1000 души – мъже и жени от различни краища на страната.
Нейната последна книга ще бъде представена в музей „Сокай“ от 17,00 часа. Изданието е плод на дългогодишни проучвания на Ирен Ямами в областта на бродерията, шевиците и различни други ръкоделия – български и не само. С този интересен междукултурен паралел авторката разкрива мистериозните пътища, криещи се зад символиката на бродерията и тъкачеството. С поредната си книга Ямами изпраща послание към всички читатели да преоткрият и опознаят незаменимото богатство на българската традиционна шевица.

Мястото за презентирането на новата книга не е избрано случайно. В музей „Сокай“ е подредена тематична за случая изложба, озаглавена „Нишката“.  Тя представя над 550 експоната, повечето от които са ръчно тъкани традиционни изделия от началото на 19 век. В изложбата посетителите ще имат възможност да видят нагледно българското проявление на главния мотив, който Ямами разглежда в своята книга.

След 17,00 часа вратите на музей „Сокай“ ще бъдат отворени с вход свободен за всеки, който желае да се потопи в света на символите, представен от Ирен Ямами.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …