Начало / Интервюта / Бенджамин Самюъл: Печатните книги винаги ще си останат произведения на изкуството, няма как да изчезнат

Бенджамин Самюъл: Печатните книги винаги ще си останат произведения на изкуството, няма как да изчезнат

Бенджамин Самюъл е писател и главен редактор на онлайн литературното списание „Recommended Reading”. Всяка седмица той и неговия екип предлагат на читателите си творби, които са избрали. Той говори пред storyboard.tumblr.com за това дали печатните книги си отиват и как влияят новите технологии на литературата.

–––––––––––-

Какъв е ефектът на новите технологии върху света на литературата?
–    Несъмнено, новите технологии имат огромно влияние върху начина, по който читателите се ангажират с литературата, но не съм сигурен, че тя самата е променена. Може да се обърне внимание на самоиздаването, но пак – това е по-скоро промяна в света на издаването, не този на литературата. Технологиите променят начина, по който откриваме и четем.

Кажете за вашата дейност в „Recommended Reading”?
–    В наши дни читателите имат безкраен избор от неограничени източници. Като им предлагаме едно произведение – прекрасна художествена проза – ние им помагаме да използват времето си максимално ползотворно. Използваме социалните медии, за да достигнем до читателите.

Значи целта ви е да ни позволите да прекарваме повече време с качествен продукт, вместо да губим време да го търсим?
–    Все пак се позоваваме на различни сайтове и издания, за да видим какво се предпочита. Не можем и да угодим на всички. Стараем се.

Смятате ли, че разлистването скоро ще бъде изместено от движение на пръст върху екран или бутон?
–    Печатните издания не са мъртви, нито вървят по този път. Даже смятам, че от страх, издателите правят чудеса с печатните книги, само и само да бъдат конкурентни на електронните такива. Печатните книги винаги ще си останат произведения на изкуството, няма как да изчезнат. Някои елементи просто не могат да бъдат заменени от „Киндъл”.

А ролята на писателя, как се е променила тя?
–    Вече не сме тези изолирани фигури, които стоят с месеци сами в стая и пишат. Има блогове, социални мрежи.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

IMG-c4be161bbda3dae0fd84147b2a6702b9-V

Нови две книжарници на „Хеликон“ работят във Варна

Туристическият сезон се превръща в книжен Скоро ще е необходим отделен пътеводител за книжарници „Хеликон“ …