Начало / Свят / Литературната агенция на Роулинг се страхува от пиратството

Литературната агенция на Роулинг се страхува от пиратството

Чуждестранните издателства няма да получат копие от ръкописа на новата книга на Джоан Роулинг – „Вакантен пост“, преди нейното публикуване на английски, съобщи „Гардиън”. Причината е страх от излизане на пиратски копия на творбата. Това ще накара много издателства да бързат с превода и да пропуснат продажби, защото публикуването на романа в съответните страни ще се забави.

Литературната агенция на писателката – „The Blair Partnership”, не позволява копия от ръкописа да отидат в държави като Италия, Словения и Финландия, „за да се минимализира рискът от изтичане на материал”. В същото време Германия и Франция ще получат копия по-рано, защото там мерките за сигурност в тази сфера са на високо ниво. „Вакантен пост“ще излезе едновременно в Обединеното кралство и САЩ на 27 септември.

Някои издатели реагираха изключително остро на това решение. Особено недоволни са в Словения и Италия. Тяхната позиция е, че това ще наложи голямо ускоряване на процеса по превод и редактиране, което несъмнено ще понижи качеството на продукта. Издателите се надяват, че ще могат да пуснат книгата по коледните празници.

Ник Блеър – литературният агент на Роулинг, изтъква, че „никой не притиска никого за нищо. Както винаги съм казвал, книгите за Хари Потър също не излязоха едновременно навсякъде, но това не попречи нито на тяхната популярност, нито на читателите да им се насладят. Радостни сме, че интересът е толкова голям, но някой и друг месец не може да бъде решаващ”.

Свързани заглавия
Новият роман на Джоан Роулинг на български след половин година
Корицата на новата книга на Джоан Роулинг беше показана
Джоан Роулинг сключи първи международни сделки за новата си книга
Първата книга за възрастни на Джоан Роулинг ще бъде черна комедия

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228979_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (7 юни – 13 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Хвърчило към Рая от Неделя Щонова 2. Направи се, че не виждаш …