Начало / Свят / Руската полиция арестува писателя Едуард Лимонов

Руската полиция арестува писателя Едуард Лимонов

Писателят Едуард Лимонов е бил арестуван в Москва, съобщи Франс прес. Руската полиция е задържала  около 25 души, които се опитвали да организират неразрешена демонстрация на Триумфалния площад, за да защитят свободата на събиране. Лимонов е и лидер на движението „Другата Русия.

Всеки месец с 31 дни, представители на опозицията се събрат на митинг с искане да се спазва член 31 от руската конституция, който гарантира свободата на събиранията.

За по-малко от три месеца Владимир Путин, който през май се върна на президентския пост, затегна контрола над руското гражданско общество след небивало протестно движение с приемането на редица закони, определени от опозицията като репресивни.

Един от новите закони определя като „чуждестранни агенти“ и поставя под строго наблюдение неправителствените организации с финансиране от чужбина, които водят политическа дейност. Друг закон осъжда на много високи глоби организаторите на неразрешени публични събирания, отбелязва АФП.

Лимонов, чието истинско име е Едуард Вениаминович Савенко, е роден през 1943 г., близо до Нижни Новгород. Семейството му се мести в Харков, където той отраства. В началото на 70-те живее в Москва, където пише поезия, но не след дълго е лишен от гражданство и напуска СССР. Емигрира в Ню Йорк, където се занимава с писане, движи се из нюйоркската пънк сцена и авангарда, получавайки признание от автори като Чарлз Буковски и музиканта Лу Рийд. През 1982 г. се мести в Париж. След перестройката получава наново руско гражданство. През 2002 г. е обвинен в незаконно притежаване на оръжие и излежава 2 години в затвора. Българският читател го познава от книгата му „Това съм аз – Едичка. Велика беше нашата епоха”.

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …