Известен факт е, че повечето класици са обичали чашката. Всеки от тях е имал нещо, с което да подложи на уискито или какъвто и да е алкохола. Сайтът flavorwire.com представя любимите ястия на някои от най-известните писатели.
1. Владимир Набоков – Яйца „а ла Набоков”. Тук няма нищо специално. Набоков е обичал рохки варени яйца, които да консумира в чаша с лъжица. Особеността е, че когато ги е варял, е изхвърлял всяко яйце, което се напука от врящата вода.
2. Ърнест Хемингуей – пъстърва на тиган. Както всички знаем, Папа е бил почитател на приключенията под открито небе. Много е харесвал пъстърва на тиган, която да пече върху каменни въглища. Добавял е бекон.
3. Елизабет Бишъп – „Брауни”. Елизабет Бишъп е жената, която прави популярни тези шоколадови кексчета с орехи в Бразилия. Сместа по неин вкус е била – 4 парчета черен шоколад, 4 яйца, половин чаша масло, 2 и половина чаши бяла захар, 1 чаша брашно, 2 чаени лъжици ванилия и 2 чаши смлени ядки.
4. Сидони-Габриел Колет – трюфели. Френската авторка много е обичала този тип бонбони. Предпочитала е да ги консумира с чаша шампанско.
5. Джонатан Францен – паста с къдраво зеле. „Това е добра храна за писател, който работи. Евтина, лесна за приготвяне, хубава на външен вид, елегантна, балансирана от към хранителни съставки, еротична, целомъдрена, вкусна. Първият път я ям гореща, а след това студена – за още две вечери и може би един обяд”, казва американският писател.
6. Салман Рушди – Корма с агнешко. Макар да е живял дълги години в изгнание, а след това във Великобритания, Рушди не е забравил специалитета на майка си. Това е печено агнешко с корма – традиционно азиатско ястие с кисело мляко, кокосово мляко и къри.
7. Емили Дикинсън – кокосов кекс. Дикинсън е била отшелник – рядко е излизала от къщата си. Но много е обичала да пече сладкиши, с които да черпи съседските деца. Любимите й са били кексчета, които се правят с 1 чаша кокос, 2 чаши брашно, 1 чаша захар, половин чаша масло, половин чаша мляко, 2 яйца, половин чаена лъжица сода 1 чаена лъжица крем „Тартар”.
8. Уилям Т. Волман – еленско месо по традиционен канадски стил. Това означава много мазно, със сланина и желе.
9. Алън Гинсбърг – студен летен борш. Гинсбърг много е обичал супите. Студен борш му е била любима. Освен да я консумира, също я е приготвял добре.
10. Франсис Скот Фицджералд – пуешко. Самият автор на „Великият Гетсби” твърди, че в семейството му се съхраняват с поколения много рецепти за пуешко. Сред тях „Пуешки коктейл”, „Пуйка по френски”, „Пуйка и вода”, „Пуйка по монголски”, „Пуешки мус”, „Открадната пуйка”, „Пуйка с крем”.