Начало / Автори / Сендак се притеснявал дали е достатъчно добър да илюстрира книга на Толстой

Сендак се притеснявал дали е достатъчно добър да илюстрира книга на Толстой

Дори Морис Сендак (1928-2012) се притеснявал дали е достатъчно добър, за да илюстрира Лев Толстой, пише flavorwire.com. През 1961 г. 33-годишният по това време Сендак получил задачата да илюстрира една от книгите на една от най-големите фигури на руската литература. Той писал на своята редакторка Урсула Нордсторм – легендарна издателка на детска литература. В писмото той обяснил, че се съмнява във възможностите си и не знае как да илюстрира творби като тези на Толстой и Херман Мелвил, които са пълни с мебели, а в неговия свят нямало толкова мебели.

В нейния отговор пише: „Разбира се, в творчеството на Толстой и Мелвил има много мебели, освен това всичко е много точно в техните книги, но това не е единственият вид гениалност. И ти го знаеш. Ти си повече поет в писането си, поне засега. Да, Толстой е невероятен, но ти можеш да изразиш също толкова емоция, кохезия и цел в илюстрациите си, колкото има и във „Война и мир”. Ти пишеш и рисуваш отвътре навън, затова те нарекох поет. Може да не си Толстой, но и Толстой не е Сендак”.

Този отговор успокоил Сендак и той се справил отлично със задачата си. Само 2 години по-късно, той публикува „Където бродят дивите неща” – най-известното му произведение (редактирано от Нордсторм. Тя редактира още „Паяжината на Шарлот”, „Стюарт Литъл” и много други детски книги).

Цялото писмо от Нордсторм до Сендак можете да видите на lettersofnote.com.

Свързани заглавия
Почина Морис Сендак
10 житейски урока от детските книги

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

manga-one-piece_43

Най-дългата книга на света се разпродаде за броени дни

Лимитираното издание намери купувачи въпреки обема си Комиксът One Piece наброява общо 21 450 стр. По …