Начало / Свят / Разширеният списък за „Мен Букър” 2012 г. беше обявен

Разширеният списък за „Мен Букър” 2012 г. беше обявен

Разширеният списък за една от най-престижните литературни награди – „Мен Букър”, беше обявен, съобщи „Гардиън”. След над 3 часа дискусия екипът на журито отся 12 от 145 романа, като пренебрегна някои от най-големите имена в британската литература като Мартин Еймис, Джон Банвил, Зади Смит и Иън Макюън.

„Кой е издател на книгата или дори кой е нейния автор не ни интересува. Ние избираме книги, не автори, текстове, не репутации”, заяви председателят на журито Питър Стотард. Сред номинираните са Сам Томпсън със „Communion Town”, Рейчъл Джойс с „Невероятното пътешествие на Харолд Фрай”, Джийт Таил с „Некрополис”, Алисън Мур с „Фарът”, Нед Бюман с „Инцидентът при телепортирането”.

„Жалко е, че много от известните автори не успяха да влязат в списъка, но така се получи. Това е разликата между клиентите на книжарниците и журито на „Букър”. Търсихме книги, за които може да се говори, да се излагат тези и аргументи, след като са прочетени. А не просто да си кажеш: „Хареса ми”. Не можем да си позволим да избираме книги, които са четива за плажа”, допълни Стотард.
Списъкът се допълва от Хилари Мантел с „Грабвайте телата”, Уил Селф с „Чадър”, Никола Баркър с „The Yips”, Майкъл Фрейн със „Skios”, Андре Бринк с „Филда”. Тан Туайн Енг с „Градината на вечерните мъгли” и Дебора Леви с „Плуващият дом”.

Краткият списък  ще бъде обявен на 11 септември, а победителят – на 16 октомври. Паричната награда е 50 000 паунда.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228076_b

Да чуваш заглъхващото ехо от отдалечаващите се стъпки на познати герои

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Макар преди няколко месеца Карлос Руис Сафон да се пресели …