Начало / България / Новият роман на Джоан Роулинг на български след половин година

Новият роман на Джоан Роулинг на български след половин година

В края на годината или в началото на 2013  на българския книжен пазар ще излезе „Вакантен пост“ („The Casual Vacancy”) – романът за възрастни на Джоан Роулинг. Правата на книгата за България са купени от издателство „Колибри”.

„Макар че писах със същото удоволствие, следващата ми книга ще е коренно  различна от серията за Хари Потър, издадена великолепно от моя български  издател на детска литература „Егмонт“.  Начинът, по който „Колибри“  възнамерява да се отнесе към този нов етап в моята литературна кариера,  ме впечатли и аз с удоволствие им поверявам издаването на български на новия ми роман „Вакантен пост“, заяви Роулинг.

„Вакантен пост“ се смята за сензация от световната издателска общност. Оригиналното издание на английски език е планирано за 27 септември. Романът ще се появи  едновременно в Обединеното кралство, Германия, САЩ, Франция, Белгия, Швейцария и Канада.
Книгата е в обем около 400 страници. Жанрът е черна комедия.

Джоан Катлин Роулинг е родена на 31 юли 1965 г. в малко градче край Бристол. Завършва Университета в Екзитър, където изучава френски език и култура и прекарва година от обучението си в Париж, след което се връща в Лондон.

От 1991 до края на 1993 г. Дж. К. Роулинг живее в Португалия и преподава английски език. Сключва брак с португалски журналист, но скоро се разделят. Междувременно се ражда дъщеря им – Джесика. Роулинг се завръща във Великобритания и се заселва в Единбург, където живее сестра й. През този период се сблъсква с много трудности, отглежда дъщеря си сама и разчита единствено на социални помощи. Въпреки това успява да завърши първата си книга за Хари Потър и след около година нейният агент я информира, че ще бъде публикувана. Годината 1996 е зората на успеха й.

Дж. К. Роулинг е автор на седемте бестселъра от поредицата за Хари Потър, издадени между 1997 и 2007 г. От тях са продадени над 450 милиона екземпляра в цял свят. Разпространени са в повече от 200 държави, преведени са на 73 езика и са превърнати в 8 филма, пожънали изключителен международен успех. Хари Потър е световна търговска марка, оценена на 15 милиарда долара. За безпрецедентния триумф на поредицата свидетелства и фактът, че това е най-продаваната книга след Библията и „Малката червена книга“ на Мао Дзъдун.

За заслуги към детската литература Дж. К. Роулинг е носителка на най-високото държавно отличие на Великобритания – Ордена на Британската империя. Дж. К. Роулинг е титуляр на множество награди и почетни степени, в т.ч. „Принцът на Астурия“, френския Орден на Почетния легион, наградата „Ханс Кристиан Андерсен“. Тя е поддръжник на широк кръг благотворителни каузи, които обслужва чрез собствена организация за милосърдна дейност – „Волант“; тя основава и „Лумос“ – благотворителна служба, бореща се да промени живота на деца в неравностойно положение

Снимка: – © Wall to Wall Media Ltd. Photographer: Andrew Montgomery

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

img_2287_jpg-2

Бестселърът на Матю Макконъхи излиза и на български

„Зелени светлини” увеличи почитателите на актьора Книгата описва живота му дотук, като може да се …