Начало / България / Разкази за възрастни от Туве Янсон излизат на български

Разкази за възрастни от Туве Янсон излизат на български

„Пътуване с лек багаж“ – най-емблематичната книга за възрастни на Туве Янсон, предстои да излезе на българския книжен пазар. Дванадесетте разказа на скандинавската писателка ще бъдат публикувани в поредицата на „Жанет 45” „Кратки разкази завинаги“.

„Детските книги на Янсон са сложни, изтънчени, психологически многоизмерни, забавни и плашещи; етиката им, макар и да не знае компромиси, никога не е простичка. В този смисъл преходът на авторката към проза за възрастни не предполага голяма промяна. Нейните обикновени хора са чудати като тролове, нейните реални зимни гори са красиви и опасни като въображаемите“, отбелязва британският „Гардиън”.

Туве Марика Янсон (1914-2001) е родена е в Хелзинки в творческо семейство – баща ѝ е скулптор, а майка ѝ е художник-график. Самата тя завършва илюстрация и живопис. Известна е повече с детските си произведения (серията за муминтролите, започната като комикс през 1945 г.), въпреки че публикува и голям брой разкази и романи за възрастни, както и множество отлични илюстрации. Освен своите книги за муминтролите е илюстрирала шведския превод на „Хобитът“ на Дж.Р.Р.Толкин и „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол. Пише на шведски. Детските книги на Туве Янсон са преведени на над 30 езика. Авторката е носителка на многобройни литературни награди и отличия, сред които и златния медал „Ханс Кристиан Андерсен“.

Фото:muumitalo.wikia.com

Книги от Туве Янсон тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …