Начало / България / Ученици и актьори ще представят „Зимна приказка“ от Шекспир в село Паталеница

Ученици и актьори ще представят „Зимна приказка“ от Шекспир в село Паталеница

Детска шекспирова театрална школа „Петровден“, „Театрална къща“ и приятели и училище „Константин Величков“ в село Паталеница, Пазарджишко, ще представят премиерно пиесата на Уилям Шекспир „Зимна приказка“ на 28 и 29 юли от 21 ч в двора на училището, съобщиха организаторите.

Гост-режисьор на Шекспировата театрална школа „Петровден“ е английският актьор, писател и режисьор Рекс Дойл, познат на родната публика от участието си в популярните английски сериали „Джийвс и Устър“ и „Мистър Бийн“. Вече четвърта година той поставя Шекспир в пазарджишкото село Паталеница („Перикъл“ през 2009 г. и „Както ви харесва“ през 2010г.,“ Много шум за нищо“ през 2011 г.). Дойл е специалист по Шекспир и работи както с млади актьори, завършили НАТФИЗ, така и с ученици от единствената по рода си Детска Шекспирова театрална школа в с. Паталеница.

Артистите играят на магнетичната сцена в двора на селското училище, облечени в стилизирани костюми, а публиката е разположена в кръг около изчистена от към сценографски тежки решения сцена.

Вече 14 -та година децата от Шекспирова театрална школа на открито „Петровден“ се обучават в театрални умения и поставят Шекспирови пиеси. Сред тях са „Ромео и Жулиета“, „Венецианският търговец“, „Укротяване на опърничавата“, „Хамлет“, „Сън в лятна нощ“, „Напразни усилия на любовта“, „Комедия от грешки“ и „Макбет“, посочват организаторите.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …