Начало / Автори / Джон Стайнбек за любовта

Джон Стайнбек за любовта

Джон Стайнбек е известен с вечните си книги „На изток от рая”, „Гроздовете на гнева” и „За мишките и хората”, но писателят е бил и голям почитател на писането на писма. В книгата „Джон Стайнбек: Живот в писма”, публикувана на английски през 1989 г., са събрани около 850 писма на големия автор. В едно от тях, от 1958 г., той отговаря на сина си Том, който е тийнейджър и иска съвет от баща си, защото е влюбен за първи път. Отговорът на Стайнбек е публикуван в brainpickings.org.

Първо – ако си влюбен – това е добре. Това е най-доброто нещо, което може да се случи, на който и да е. Не позволявай на никой да го изкарва маловажно. Второ – има няколко вида любов. Едната е егоцентрична, жестока и алчна – използва се за лична изгода. Този тип е осакатен и грозен. Друга извлича най-доброто от теб. От добрината, през мислите, до респекта. Тя ти помага да почувстваш, че друг човек е уникален и ценен. Тази любов може да ти покаже, че притежаваш сила, кураж и мъдрост, на които не си предполагал, че си способен”, пише Стайнбек.

Той добавя: „Не мисля, че ме питаш какво чувстваш. Ти искаш съвет какво да правиш. Радвай се и бъди благодарен. Човекът, в който си влюбен, е най-красив и най-добър. Опитай се и ти да покажеш най-доброто от себе си. Няма нищо срамно в това да си признаеш, че обичаш някого. Момичетата си имат начини, по които разбират какво чувстваш, но обичат и да го чуват. Ако нещо се случи и любовта ти не е споделена, това не прави твоите чувства по-малко ценни и добри”.

„И накрая, знам какво чувстваш, защото и аз чувствам същото. Доволен съм, че и на теб ти се случва подобно нещо. С майка ти ще бъдем щастливи да се срещнем със Сюзан. Поговори и с майка си. Тя също знае някои неща за любовта  и може би ще ти помогне дори повече от мен”, завършва писателят.

Джон Стайнбек е писател, драматург и есеист, роден през 1902 г. в САЩ. Той е една от ключовите фигури в американската литература. Тематиката на творбите му е трагедията, която преживяват по-бедните и фермерските семейство по време на Голямата депресия. Носител е на Нобелова награда за литература през 1962 г. и „Пулицър”. Най-известните му книги са „Гроздовете на гнева”, „За мишките и хората” и „На изток от рая”. Умира през 1968 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 април – 2 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Хора от Катерина Хапсали 3. Дамски гамбит …

Един коментар

  1. velik velik avtor