Начало / България / Роднините на Никола Вапцаров подготвят книга за поета

Роднините на Никола Вапцаров подготвят книга за поета

„Не бива да позволим да бъде разстреляна нашата ценностна система”, заяви Мая Вапцарова -племенница на известния български поет Никола Вапцаров. Роднините на Вапцаров дадоха пресконференция по повод 70-годишнината от смъртта на поета, съобщи news.bg.

На 23 юли, в деня на разстрела му, ще има чествания от 10:30 часа на гарнизона в столичния жк „Стрелбище“ и от 18:30 в Централния военен клуб. Семейството на Никола Вапцаров издава книга за него, заедно със сдружение „Вапцарова вяра“. Книгата е озаглавена „Никола Вапцаров – дело 585 от 1942 година“.

585 е номерът на делото, по което е осъден поета и само допреди година е било съхранявано в архивите на МВР без право на достъп. Тази книга ще даде различен поглед върху историческите събития, пряко преди или след Втората световна война.

Личните коментари в четивото са силно ограничени, с което се цели максимална достоверност. „Тя не е интерпретация, а факти, тепърва достигащи до широката общественост“, заяви внукът на поета – Никола Николов Вапцаров. „Смятаме да посветим книгата на всички несправедливо осъдени в България“, допълва той.

Според семейството на поета Вапцаров закостенялото тълкуване на творчеството му е основната пречка на младите хора в изучаването му. „Вапцаров е просто един патриот и крайностите на тълкуването му го отдалечават от младите хора. Самата му литература не е натрапчива, не е създадена да бъде четена по задължение. Затова трябва да се запитаме дали начинът на преподаването му в училище е адекватен. Децата трябва да знаят за истинския Вапцаров. Той е бил бунтар по душа и заради това, че е отказал да подгъне крак пред властта е отишъл на смърт“, заяви внукът на именития поет.

Младите може лесно да се идентифицират донякъде с този образ, защото по дефиниция са по-борбени. Според семейството на поета е тъжна истина, че темата за Вапцаров се повдига у нас, само когато Македония предявява претенции за неговия произход.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Никълъс Спаркс разчувства с нова книга

Романът ще се превърне в желан подарък за празниците The Wish слага началото на онези …