Начало / Любопитно / 10 от най-великите юношески поредици

10 от най-великите юношески поредици

Сайтът flavorwire.com представя 10 от най-великите юношески поредици. От редакцията на уебстраницата отбелязват, че макар „Хрониките на Нарния”, „Властелинът на пръстените” и „Хари Потър” да заслужават място в листа, те са получили нужния респект през годините. Обърнато е внимание на други, малко забравени серии, които също са оставили следа в юношеската литература.

„Енциклопедия Браун” от Доналд Дж. Собол. Собол ни напусна на 87 години само преди дни. Въпреки това, той ще остане в историята с книжките си „Енциклопедия Браун”. В тях има всичко, което може да се иска от книга за млад читател – симпатични персонажи, интересни случки и житейски уроци.

 „Тъмните му материи” от Филип Пулман. Тази поредица е истинско удоволствие за четене. Пулман създава свят, изпълнен със чаровни и сърцераздирателни моменти. Философските подтонове също са на ниво.

 „Времевият квинтет” от Маделин Ленгъл. Проследява приключенията на Мег Мъри, която е математически гений и спасява света от най-различни злини. Оказва се, че математическите уравнения са важни, но не колкото силата на любовта.

 „Поредица от злополучия” от Лемъни Сникет. Може би най-нестандартните детски книги. Изисква въображение от страна на читателя, но който вникне в историите, се влюбва в тях завинаги.

„Redwall” от Брайън Жак. Тези книги не само съдържат епични битки между доброто и злото, но и увеличават интереса към историята. Освен това има описания на най-вкусната храна, която можете да си представите.

„Землемория” от Урсула Ле Гуин. Приключенските истории стартират още през 60-те години на миналия век. Типично за Ле Гуин, зад тях се крият важни теми като баланса във Вселената, правата на жените и колко е важна истинската същност на човек.

 „Опасни ангели” от Франческа Лиа Блок. Едни от най-обичаните момичешки книги. Те олицетворяват прекрасно фразата, че „човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му”.

„Омагьосаните горски хроники” от Патриша Ройд. Принцеса, отегчена от живота в кралския двор, тръгва към гората в търсене на приключения. Там се сприятелява с дракон и приключенията започват.

„Артемис Фоул” от Оуън Колфър. Изключително вълнуващи книги. Артемис Фоул е човек, с който никой не би искал да се забърква. Но е винаги приятно да го видим в действие.

 Сагата „Ендър” от Орсън Скот Кард. Книгите за Ендър са за важността на живота, човечността, търсенето на най-добрия начин за живеене. Творбите са подходящи за всички възрасти.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

B9713959735Z.1_20171128143145_000GKIA73STF.2-0

Шарл Бодлер е лошото момче на френската поезия

Творецът е роден преди 200 години Появява се на света през един априлски ден на …