Начало / Любопитно / 10 от най-великите юношески поредици

10 от най-великите юношески поредици

Сайтът flavorwire.com представя 10 от най-великите юношески поредици. От редакцията на уебстраницата отбелязват, че макар „Хрониките на Нарния”, „Властелинът на пръстените” и „Хари Потър” да заслужават място в листа, те са получили нужния респект през годините. Обърнато е внимание на други, малко забравени серии, които също са оставили следа в юношеската литература.

„Енциклопедия Браун” от Доналд Дж. Собол. Собол ни напусна на 87 години само преди дни. Въпреки това, той ще остане в историята с книжките си „Енциклопедия Браун”. В тях има всичко, което може да се иска от книга за млад читател – симпатични персонажи, интересни случки и житейски уроци.

 „Тъмните му материи” от Филип Пулман. Тази поредица е истинско удоволствие за четене. Пулман създава свят, изпълнен със чаровни и сърцераздирателни моменти. Философските подтонове също са на ниво.

 „Времевият квинтет” от Маделин Ленгъл. Проследява приключенията на Мег Мъри, която е математически гений и спасява света от най-различни злини. Оказва се, че математическите уравнения са важни, но не колкото силата на любовта.

 „Поредица от злополучия” от Лемъни Сникет. Може би най-нестандартните детски книги. Изисква въображение от страна на читателя, но който вникне в историите, се влюбва в тях завинаги.

„Redwall” от Брайън Жак. Тези книги не само съдържат епични битки между доброто и злото, но и увеличават интереса към историята. Освен това има описания на най-вкусната храна, която можете да си представите.

„Землемория” от Урсула Ле Гуин. Приключенските истории стартират още през 60-те години на миналия век. Типично за Ле Гуин, зад тях се крият важни теми като баланса във Вселената, правата на жените и колко е важна истинската същност на човек.

 „Опасни ангели” от Франческа Лиа Блок. Едни от най-обичаните момичешки книги. Те олицетворяват прекрасно фразата, че „човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му”.

„Омагьосаните горски хроники” от Патриша Ройд. Принцеса, отегчена от живота в кралския двор, тръгва към гората в търсене на приключения. Там се сприятелява с дракон и приключенията започват.

„Артемис Фоул” от Оуън Колфър. Изключително вълнуващи книги. Артемис Фоул е човек, с който никой не би искал да се забърква. Но е винаги приятно да го видим в действие.

 Сагата „Ендър” от Орсън Скот Кард. Книгите за Ендър са за важността на живота, човечността, търсенето на най-добрия начин за живеене. Творбите са подходящи за всички възрасти.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …