Начало / България / Яна Кийн със специалната награда от конкурса „Стефан Гечев”

Яна Кийн със специалната награда от конкурса „Стефан Гечев”

Яна Кийн (САЩ) е носител на специалната награда от детско-юношеския литературен конкурс „Стефан Гечев”. Тя е отличена за стихотворението си „България и аз”. В конкурса са участвали 270 деца от 21 държави, съобщи bulgariasega.com.

Детско- юношеският литературен конкурс „Стефан Гечев” е организиран от Държавната агенция за българи в чужбина, Той е прекрасна възможност децата да споделят своите мисли, спомени и мечти, своето усещане за България. По регламент, право на участие в него имат деца и юноши на възраст от 6 до 18 навършени години от всички български общности в чужбина.
Няма жанрови и видови ограничения, което дава възможност на децата да пишат така, както им диктува въображението. В тазгодишното шестнадесето издание, темите бяха „България и аз” и „Моята приказка за България”.

Ето и отличената творба на Яна Кийн:

България и аз
(стихотворение-гатанка)

Къде е това място с най-белите кокичета и най-искрящите снежинки?
Къде е това място с най-свежата трева и с най-зелените борове?
Къде е това място с най-алените рози и най-червените ягоди?
Това място е моят дом и аз се гордея с това.

Стефан Гечев (1911- 2000) е български поет и преводач на поезия. Автор е на стихове, разкази, фейлетони, драми, критика, криминални и приключенски романи, публицистика, преводи. За пръв път пише стихове на 15-годишна възраст. Поезията му е философски осмислена, изискано лаконична, в посоката на модерните търсения от средата на ХХ век. Официалната марксистка критика я отхвърля като отглас от съмнителни образци (първата стихосбирка „Бележник“, 1967, е обвинена в сюрреализъм и дадаизъм).
За цели десетилетия Гечев е изолиран от литературния живот, като са анулирани всичките му договори за книги с български издателства. През това време създава оригинални творби, които излизат от печат едва след 1989 г. (стихосбирката му „Поезия“, 1990, включва стихове и поеми в проза, писани през 1966–1986 г.) Някои произведенията от този период са публикувани под прикриващия псевдоним Венцеслав Диаватов (В. Диаватов).

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …