Начало / България / Яна Кийн със специалната награда от конкурса „Стефан Гечев”

Яна Кийн със специалната награда от конкурса „Стефан Гечев”

Яна Кийн (САЩ) е носител на специалната награда от детско-юношеския литературен конкурс „Стефан Гечев”. Тя е отличена за стихотворението си „България и аз”. В конкурса са участвали 270 деца от 21 държави, съобщи bulgariasega.com.

Детско- юношеският литературен конкурс „Стефан Гечев” е организиран от Държавната агенция за българи в чужбина, Той е прекрасна възможност децата да споделят своите мисли, спомени и мечти, своето усещане за България. По регламент, право на участие в него имат деца и юноши на възраст от 6 до 18 навършени години от всички български общности в чужбина.
Няма жанрови и видови ограничения, което дава възможност на децата да пишат така, както им диктува въображението. В тазгодишното шестнадесето издание, темите бяха „България и аз” и „Моята приказка за България”.

Ето и отличената творба на Яна Кийн:

България и аз
(стихотворение-гатанка)

Къде е това място с най-белите кокичета и най-искрящите снежинки?
Къде е това място с най-свежата трева и с най-зелените борове?
Къде е това място с най-алените рози и най-червените ягоди?
Това място е моят дом и аз се гордея с това.

Стефан Гечев (1911- 2000) е български поет и преводач на поезия. Автор е на стихове, разкази, фейлетони, драми, критика, криминални и приключенски романи, публицистика, преводи. За пръв път пише стихове на 15-годишна възраст. Поезията му е философски осмислена, изискано лаконична, в посоката на модерните търсения от средата на ХХ век. Официалната марксистка критика я отхвърля като отглас от съмнителни образци (първата стихосбирка „Бележник“, 1967, е обвинена в сюрреализъм и дадаизъм).
За цели десетилетия Гечев е изолиран от литературния живот, като са анулирани всичките му договори за книги с български издателства. През това време създава оригинални творби, които излизат от печат едва след 1989 г. (стихосбирката му „Поезия“, 1990, включва стихове и поеми в проза, писани през 1966–1986 г.) Някои произведенията от този период са публикувани под прикриващия псевдоним Венцеслав Диаватов (В. Диаватов).

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Кирил-Камбарев-3

Кирил Камбарев: Едни от най-успелите военачалници в световната история са сурови мъже

Представяме ви един българин, който преподава математика във Великобритания и пише романи за Средновековна България Фразата, …