Начало / Критика / Сталиновият ад

Сталиновият ад

Безмилостен психопат, жесток деспот, кръвожаден убиец: това е Сталин – човекът, превърнал в ад живота на милиони. Един германски историк показва истинското лице на съветския диктатор, отбелязва www.dw.de.

Повод за разгорелия се с нова сила дебат за режима на Сталин е книгата на професора-историк от Хумболтовия университет Йорг Баберовски. В нея напълно безкомпромисно авторът определя Сталин като насилник и безмилостен психопат, жесток деспот и масов убиец, хвърлил един цял народ в ужас и терор. Авторът: „Това е една книга за Съветския съюз и за Сталин, но най-вече за насилието – за това как прекомерната употреба на сила променя човека и обществото.“

Империя на параноята

Човекът, който управлява Съветския съюз от 1927 г. чак до смъртта си през 1953-та, е убиец, изпитвал истинска наслада от тормоза, който е упражнявал, убеден е Йорг Баберовски. Съветският диктатор дори не е бил в състояние да различава между приятели и врагове, твърди германският автор. В неговата империя на параноята, отдала се на безогледното ликвидиране на хора, просто не е имало място за положителни новини от каквото и да било естество. Ежедневието на хората е било маркирано от глад, гонения, терор, доносничене, изтезания, показни съдебни процеси, отчуждавания на собственост, пилеене на средства и ресурси, унищожаване на поминъка на обикновените хора.
Само с един подпис Сталин е изпращал напълно невинни хора на смърт – нерядко по няколко хиляди души в рамките на един ден, твърди Баберовски: „На 12 декември 1938 г. Сталин подписва смъртните присъди на 3 167 души“. В същото време той е правел всичко възможно, за да покаже на хората от най-близкото си обкръжение, че никой не е застрахован, че те също могат да бъдат ликвидирани. „Сталин е нареждал публични екзекуции, за да покаже на останалите какво ги чака, ако не се подчиняват“, твърди Баберовски
Днес министър, утре покойник – това е била една от максимите на Сталиновата система на страха. Безмилостно преследвани са били не само предполагаемите врагове на народа, но и техните близки и роднини, които са били задържани и изтезавани, докато направят признания. „Също и след смъртта на т. нар. врагове на народа терорът над близките им е продължавал“, казва Баберовски. Те са били депортирани в лагери, а децата са били настанявани в домове за сираци. Така една сравнително малка група хора са превръщали в ад живота на милиони, казва Баберовски.

Забравените зверства

Нито по времето на Съветския съюз, нито в днешна Русия е имало опити за преосмисляне на тази тъмна ера от историята на руския народ. В момента книгата на Баберовски се превежда на руски език, но авторът не таи кой знае какви очаквания. „В Русия, а и в Грузия наблюдаваме известна носталгия по онова време. Хората, които днес се възхищават от Сталин, искат да си припомнят руските военни успехи. Те не се интересуват от зверствата на неговия режим. Промяната обаче трябва да дойде от руското общество, отвън това няма как да стане“, убеден е Йорг Баберовски.

Автор: К. Рабиц, Е. Лилов; Редактор: Д. Попова-Витцел

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227844_b

Шпионинът, който се превърна в майстор на шпионския роман

Юлия ПЕТКОВА Добрият писател не разбира от нищо друго освен от себе си. И по …