Начало / България / Национален конкурс за сборник с кратки разкази на името на Минко Неволин

Национален конкурс за сборник с кратки разкази на името на Минко Неволин

Община Карнобат обявява Национален литературен конкурс за сборник с кратки разкази на името на писателя Минко Неволин.
Организатори на конкурса са община Карнобат, къща-музей „Минко Неволин”, Народно читалище „Димитър Полянов – 1862”, Съюз на българските писатели. Литературният конкурс е израз на признателност към паметта и творчеството на Минко Неволин, оставил своя специфична следа в развитието на националната литературна традиция.
Конкурсът се провежда веднъж на две години, като първото му издание е през тази година.

ПРАВО И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:
– Представените за участие сборници не трябва да са отличени на други конкурси.
– Участието е явно.
– Няма възрастови ограничения.
– Всеки автор има право да участва само с един свой сборник, дори да е издал два или повече през обхванатия от условията на конкурса период.
– Сборниците с кратки разкази трябва да са издадени в настоящата или предходната година от обявяване на конкурса.
– Всички автори участват с по три броя от книгата си, които не се връщат след обявяване на резултата от конкурса и остават във фонда на библиотеката на  НЧ „Димитър Полянов – 1862 г. – гр. Карнобат.
– Всеки автор изпраща по три книги по пощата, с приложена информация за контакти на адрес: гр. Карнобат 8400, обл. Бургас, ул. „Граф Игнатиев” № 2
Звено „Култура и изповедания”
За Националния литературен конкурс „Минко Неволин”
Конкурсните произведения трябва да са първо издание и да носят следната информация: заглавие, автор, година на издаване. Срокът за изпращане на книгите е 30 юли 2012 г. Произведения, получени след уточнения срок, както и такива, които не отговарят на регламента на конкурса, не се разглеждат от журито.

НАГРАДИ:
При обявяване на резултатите от конкурса ще бъдат връчени следните награди:
Голямата награда – Статуетка с надпис „Първи национален литературен конкурс „Минко Неволин”, Карнобат 2012, диплом и парична премия от 1000 лева.
Първа награда – диплом и парична премия от 500 лева.
Втора награда – диплом и парична премия от 300 лева.
Трета награда – диплом и парична премия от 200 лева.

ЗАБЕЛЕЖКИ:
Носителите на награди не могат да участват в следващите издания на конкурса, или могат да участват, но с нови, непубликувани книги до момента на обявяване на конкурса за всяко следващо издание.
Наградите не се присъждат за книги, издадени посмъртно.
Присъдените награди няма да се изпращат по пощата. При невъзможност за присъствие на церемонията по награждаването в гр. Карнобат, трябва да се осигури представител, упълномощен от участника в конкурса. В 15-дневен срок от датата на връчване, неполучените награди се анулират.

 

Минко Славов Петков – Неволин е български революционер, поет, драматург и писател. Летописец на Преображенското въстание. Член на Съюза на българските писатели.
Роден е през 1881 година в град Карнобат. Отначало учи в родния си град, а по-късно в Сливен. Завършва гимназия в Русе (1905) и учителства две години в селата Шабанкъра (днес Загорци) и Орханкьой (днес Малина). Чете руска литература и попада под влияние на анархизма. По-късно отказва да даде клетва за вярност на княза и отечеството, поради което е уволнен от работа като учител. През 1902 г. заминава за София и издава първата си стихосбирка „Вълните на живота“. Тук той се среща с Гоце Делчев, който оказва решаваща роля в бъдещата му творческа и революционна дейност.  Неволин се включва в македоно-одринското революционно движение. Участието в организационна обиколка на четата на Делчо Коцев в Македония. Разболява се и се завръща в родния си Карнобат.

На следващата пролет (1903 г.)  заминава за Бургас. Среща се с Михаил Герджиков и Георги Минков, които уреждат заминаването и включването му в четата в село Алан Кайряк (днес Ясна поляна).  Участва на конгреса на Петрова нива, където е охрана. Отначало Неволин попада в четата на Пеню Шиваров. По-късно се прехвърля в четата на войводата Петър Ангелов. В навечерието на въстанието (4 август) четата на Петър Ангелов и четата на Цено Куртев решават да нападнат турски отряд, пребиваващ в село Маджура, с цел да се снабдят с необходимите за въстанието боеприпаси и оръжие. Четниците успяват да обезвредят врага с минимални загуби. В тази битка Минко Неволин е ранен в крака. По-късно заедно с други ранени и болни четници се връща с керван в България. Неговото участие приключва преди края на въстанието.

Следва в Софийския университет, без да завърши. Чиновник е в Генералната банка (1909-1930), откъдето е уволнен за убежденията си. По-късно работи в дирекция “Храноизнос” (1930-1943). Сътрудничи на сп. “Общо дело”, “Мисъл”, “Демократически преглед”, “Българска сбирка” и мн. др

Фото: literaturensviat.com

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …