Начало / Свят / „Сбогом на оръжията” ще бъде преиздадена с черновите си

„Сбогом на оръжията” ще бъде преиздадена с черновите си

Един от най-известните романи на Ърнест Хемингуей  „Сбогом на оръжията”, ще бъде преиздаден,съобщи „Ню Йорк таймс”. Издателство е „Скрибнър”, което работи под шапката на „Саймън и Шустър”.

В интервю през 1958 г., Хемингуей казва, че е преписал книгата си 39 пъти, преди да остане доволен от работата си. Новото издание ще включва пасажи, писани преди финалната версия, както и няколко чернови. Освен това, авторът е променял и заглавието няколко пъти. Сред вариантите, които е обмислял са: „Любов във война”, „Омагьосването”, „За рани и други каузи”, „Всяка нощ и всичко” и др. По информация на New York Times новото издание ще включва всички алтернативни финали на творбата, които са 47.

„Сбогом на оръжията”, публикувана 1929 г., е смятана за една от най-добрите антивоенни книги. Шон, внук на Ърнест Хемингуей, който сега е уредник по древногръцко и римско изкуство в музей, коментира: „Мисля, че хората, които се интересуват от писане или пък искат те самите да пишат, ще се заинтересуват. Ще искат да погледнат как е създаден този невероятен труд. Той е писател, който е успял да улови въображението на американската публика. Подобни издания са важни, защото показват творчеството му, това, с което е запомнен, от друг ъгъл”.
Патрик Хемингуей – единственият жив син на писателя, казва: „Вече се дава яснота относно неговия начин на мислене. Въпреки всичко обаче, колкото и да се анализира, няма как да се разбере какво кара таланта веднъж да проработва, а друг път не”.

Ърнест Хемингуей е американски писател, роден през 1899 г. Той е един от най-бележитите автори на ХХ век. Носител е на Нобелова награда за литература и „Пулицър”. Известен факт за него е, че макар да е правил всичко възможно да си създаде имидж на герой, е бил измъчван от много вътрешни терзания, които водят до самоубийство през 1961 г. Сред класическите му произведения са „Сбогом на оръжията”, „За кого бие камбаната”, „Старецът и морето” и др.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …