Начало / Автори / Еманципираният Жан Кокто

Еманципираният Жан Кокто

На днешния ден, 5 юли, е роден великият френски писател, поет, драматург, режисьор и художник Жан Кокто. Той е автор на книги като „Ужасните деца” и „Тома самозванеца”. Сред филмите му са „Красавицата и звяра”, „Орфей” и др. Сред неговите приятели и любовници са били Пабло Пикасо, Жан Маре, Едит Пиаф, Коко Шанел, Жан Юго, Раймон Радиге и Марлене Дитрих.

Кокто се ражда в Мезон Лафит Ивелин, селце близо до Париж, през 1889 г. Баща му е адвокат и аматьор художник, който се самоубива, когато Жан е на 9. Напуска дома си на 15. Първата му стихосбирка, „Лампата на Аладин”, излиза през 1909 г. С нея Кокто, тогава още 19-годишен, веднага привлича вниманието на артистичните кръгове.

Малко по-късно се запознава с писатели като Марсел Пруст и Андре Жид. По време на Първата световна война работи за Червения кръст, като кара линейка. По това време влиза в средите на Пабло Пикасо, Амедео Модиляни, както и много други художници. По поръчка на хореографа Сергей Дягилев пише много успешния си сценарии за балет, „Парад” (1917 г.).

През 1918 г. се запознава с френския поет Раймон Радиге. Двамата работят усилено заедно и пътуват до различни места. Това поражда слухове, че имат романтична връзка. Кокто официално отрича. Радиге умира през 1923 г. и ефектът върху Кокто е спорен. Някои твърдят, че той е дълбоко наранен и това води до пристрастяването му към опиум. Другата гледна точка е, че не му е повлияло много, щом не присъства на погребението, а веднага заминава за Париж да се занимава с балет.

Пристрастяването към опиумите води до промяна в литературния му стил. Любопитен факт е, че това води до написването на най-известните му произведения. „Ужасните деца” е написана само за седмица под постоянно влияние на наркотици. Писателят е правил опити да спре. Пише книгата „Опиум: Журнал на рехабилитация от наркотици”.

През 30-те години на миналия век има афера с принцеса Натали Пейли от рода Романов. Тя забременява от него, но прави аборт. Кокто е бил гей и не го е криел. Негова муза и любовник за период от 25 години е френският актьор Жан Маре. Писателят е имал симпатии и към Адолф Хитлер. Дори е спекулирал с неговата сексуалност, намеквайки, че Фюрера е хомосексуалист.

Жан Кокто умира от удар през 1963 г. в Мили-ла-Форе, Франция. Носи се слух, че когато разбира за смъртта на своята приятелка Едит Пиаф се шокира до такава степен, че сърцето му не издържа. Тази информация не е потвърдена. Погребан е в църквата Сен Блез де Симпл в Мили-ла-Форе. На надгробната му плоча пише на френски „Оставам с теб”.

„Тома самозванеца” тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …