Начало / България / Ценни спортни издания са изложени в русенската библиотека

Ценни спортни издания са изложени в русенската библиотека

Две експозиции на спортна тематика могат да се видят от днес,5 юли, в русенската библиотека, съобщи ruse24.bg. Първата изложба е посветена на Международния ден на шахмата – 20 юли. Централно място заемат книгите, посветени на историята и развитието на древната игра шахмат.

Показани са и учебници, наръчници, речници и методики за шахмата, книги за приноса на именити шахматисти, носители на световни титли – Гари Каспаров, Михаил Ботвиник, Борис Спаски, Робърт Фишер и др. Интерес за всеки любител-шахматист представляват книгите с избрани партии и шахматни системи. А за най-малките привърженици на тази игра са подредени детски, богато илюстрирани книги за шахмата, както и такива със занимателни четива и забавни рисунки по темата.
Специално място в експозицията е отделено на изданията за българския принос в шахмата. Повод за национална гордост са имената на шахматисти като Александър Хаджипетров, Петър Моллов, Венцислав Инкьов, Георги Гешев, Кирил Георгиев, Антоанета Стефанова. Изложени са и книги, посветени на гросмайстор Веселин Топалов – световен шампион за 2005-2006 г.

Втората изложба „Българските постижения в спорта“ е посветена на предстоящите олимпийски игри в Лондон, които се откриват на 27 юли. Показаните книги от фонда на библиотеката представят най-големите български постижения в различни спортни дисциплини – класическа и свободна борба, вдигане на щанги, плувни спортове, лека атлетика, колоездене, футбол, волейбол и т.н. Отделено е място на клубната дейност и на отбори, допринесли за развитието на спорта.

Част от изданията запознават посетителите на изложбата с българските спортни звезди на олимпийския небосклон, разказват за именити спортисти от далечното и близко минало, печелили награди и титли на олимпиади и поставили олимпийски рекорди.

Интерес представляват и книгите, разказващи за български спортисти и треньори, за техния живот, постигнати отличия и приноса им към българския спорт. Тук са намерили място и материалите за спортната история и слава на Русе. Те запознават с русенските спортни клубове, с развитието на спорта и спортните бази, с видни русенски спортисти.
В експозицията могат да се видят и две ценни русенски издания от фонда на библиотеката, посветени на спорта – юбилейното издание „Десетгодишнина на Русенското гимнастическо-плувателно дружество „Юнак“, издадено през 1904 г. в печатницата на братя Златеви и „Юнашки календар“, издаден през 1912 г. в печатница „Победа“ – Русе.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …