Начало / Свят / „Врява и безумство” от Уилям Фокнър ще бъде публикувана с разноцветно мастило

„Врява и безумство” от Уилям Фокнър ще бъде публикувана с разноцветно мастило

Класиката от ХХ век на Уилям Фокнър „Врява и безумство”  е отпечатана с  разноцветно мастило  на английски, съобщи„Гардиън”. Над 80 години след своето публикуване, книгата най-накрая ще бъде пусната във вида, в който е желаел Фокнър. Проектът е дело на издателството за класики „Фолио Съсайъти”, а книгата ще излезе утре, 6 юли.

Романът има четири етапа, описващи разпада на едно южняшко американско семейство. Фокнър е искал да използва мастило в различни цветове, за да отдели етапите по-добре. „Ще ми се издаването да беше достатъчно развито, за да използвам цветно мастило… изглежда ще трябва да запазя идеята докато то се разрасне”, коментира писателят при излизането на книгата през 1929 г.

Вместо това обаче по онова време на автора му се налага да използва различни конфигурации на шрифта. „Ако можех да използвам цветно мастило, за да разгранича различните етапи, щях да направя произведението по-лесно. Не смятам, че някога ще бъде издадено по такъв начин, затова ще се придържам към курсива”, допълва той.

За щастие обаче Фокнър не се оказва прав. След една година съвместна работа между „Фолио Съсайъти” и Стивън Рос и Ноел Полк – двама учени, специализирали се върху творчеството на писателя, книгата ще бъде публикувана в такъв вариант. През последната година те са работили, за да разграничат максимално добре етапите в романа. Публикуването на творбата ще отбележи 50 години от смъртта на Фокнър.

Уилям Фокнър е роден  през 1897 г. в САЩ. Смятан е за един от най-влиятелните американски автори. Носител е на Нобелова награда и „Пулицър”. Българският читател го познава от творбите му „Селцето/Градът”, „Конски гамбит”, „Дворецът”, „Сватба в дъжда” и др. Умира през 1962 г.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …