Начало / Свят / „Протест на кавичките“ в Букурещ срещу обвинения в плагиатство премиер Виктор Понта

„Протест на кавичките“ в Букурещ срещу обвинения в плагиатство премиер Виктор Понта

Около 200 души се събраха вчера, 3 юли, на протест пред сградата на правителството в Букурещ с искане на оставката на премиера Виктор Понта, който неотдавна стана център на скандал, свързан с обвинения в плагиатство, съобщи румънският  „Зиаре”. Демонстрацията, която беше организирана чрез интернет, беше наречена „Протест на кавичките“. Инициаторите призоваха участниците да дойдат „с книга под мишница“, като подчертаха, че това е културен, а не политически протест.

Премиерът социалдемократ Виктор Понта бе обвинен в плагиатство в публикувана миналия месец статия в научното списание „Нейчър“. Авторите на материала твърдят, че са получили достъп до документи, предоставени от „анонимен източник“, според които повече от половината от докторската теза на Понта за Международния наказателен съд от 2003 г. съдържа преписани текстове без да е цитиран източникът.

В края на миналата седмица комисия от румънски експерти потвърди обвиненията в плагиатство срещу Понта и препоръча да се отнеме докторската титла на премиера, но часове преди експертите да обявят заключенията си министърът на образованието разпусна комисията.

„85 от общо 400 страници в доктората на Понта са копирани дума по дума от други работи“, заяви в петък Националният атестационен съвет за университетските звания. Понта отказа да подаде оставка и нарече „политическо и незаконно“ решението на съвета. Румънският премиер твърди, че отправените обвинения в плагиатство са следствие на политическата битка между него и президента Траян Бъсеску.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …