Начало / Автори / 208 години от рождението на Жорж Санд

208 години от рождението на Жорж Санд

Най-известната представителка на френския романтизъм Амандин Орор Люсил Дюпен (1804-1876), с псевдоним Жорж Санд, е родена на 1 юли в Париж преди 208 години.
Дамата с мъжкия костюм се превръща в скандал за Франция заради свободното си държане в разрез с еснафските норми, бурния си личен живот, развода си и многото си любовници – поведение, показващо презрението й към лицемерието на благоприличното общество.

Орор прописва романи заради необходимостта да се издържа сама в Париж. В началото тя пише зедно с любовника си Жюл Сандо – френски драматург, от чиято фамилия заема псевдонима си Санд.
Първия си самостоятелен роман „Индиана” – за жена, търсеща идеалната любов с чувствен и суетен мъж, тя подписва с мъжкия псевдоним – романтичен жест, символизиращ протеста й срещу робското положение, на което съвременното общество обрича жената. Балзак се изказва ласкаво за книгата и така започва шеметният, независим финансово, литературен живот на писателката.
С всеки свой роман тя скандализира съвременниците си, като изгражда образи на героини, независими в любовта и смело сменящи партньорите си в търсене на истинската любов. Парарелно с героините си, Жорж Санд се развежда, преживява бурни връзки. Митична е любовта й с Алфред дьо Мюсе, а след това и с композитора Фредерик Шопен, за когото писателката се грижи самоотвержено.
Санд живее с пулса на времето си и писането на любовни романи не я откъсва от съвременноста – тя минава през мистицизма, повлиява се от идеите на републиканството, след революцията от 1848 г. използва връзките си, за да спаси приятелите си революционери. Последните й романи са доминирани от разочарованието й от католическата църква – сякаш като ирония на младостта й, когато баба й и майка й искат да я затворят в манастир за цял живот.

Когато умира, Виктор Юго я увековечава с думите: „Оплаквайки починалата, аз поздравявам бесмъртната”.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …