Начало / Свят / 400-годишен атлас е върнат на Шведската кралска библиотека

400-годишен атлас е върнат на Шведската кралска библиотека

Атлас на 415 години бе върнат на Шведската кралска библиотека след кражбата му преди повече от десетилетие, съобщи btvnews.bg, позовавайки се на АФП.

Атласът „Корнелиус ван Витфлийт”, собственост на библиотеката от 300 години, съдържа 19 изключително редки карти и изчезва с още 55 книги. За кражбата е обвинен тогавашния началник на отдела за ръкописи Андерс Бурис, който се самоубива през 2004 г.

„Не можем да бъдем по-радостни, че това национално съкровище най-накрая се връща у дома”, заявява пред агенцията представител на библиотеката, според който атласът е „незаменима част от колекцията на библиотеката и на шведското културно наследство”.

От библиотеката уточняват, че това е първият печатен атлас, създаден специално да изобразява Северна и Южна Америка, като включва и първата отпечатана карта на Калифорния.
Шведските власти са проследили местоположението му след като разбрали, че е обявен на търг от лондонската аукционна къща „Сотбис”.

Нюйоркската „Арадер Галерийз, която купила атласа го върнала на аукционната къща, веднага след като установила произхода му. „Сотбис” от своя страна го предоставили на Шведската кралска библиотека.

Повече от другите откраднати книги са били продадени от германска аукционна къща в края на 90-те години на ХХ век.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …