Начало / Свят / Заражда се движение „Направи безплатна библиотека”

Заражда се движение „Направи безплатна библиотека”

Американецът Джонатан Бегс искал да намери лесен начин съседите му да си разменят книги. Използвайки картон и борови дъски, пенсионираният строителен предприемач измайсторил кутия с големината на къща за кукли. Поставил й кедров покрив, обкован с мед, и ярко червена врата, зад която се разкривали три рафта, пълни с книги. Отдолу поставил надпис: „Вземете или донесете книга, или направете и двете”.

Откакто преди половин година Бегс сложил малката безплатна библиотека пред дома си в Шърман Оукс, тя се превърнала в нещо повече от средство за размяна на книги, отбелязва vesti.bg, позовавайки се на „Лос Анджелис таймс“ .

Библиотеката превърнала непознатите в приятели и някога безличния квартал в общност. Тя се превърнала в малък градски площад, където хората се събират, за да си говорят за Шерлок Холмс, устойчиво развитие и родословие.

Срещнах повече съседи през първите три седмици, отколкото през последните 30 години, казва 76-годишният Бегс.

Когато 9-годишно момче почукало на вратата му една сутрин, за да му каже колко много харесва малката библиотека, Бегс знаел, че е на прав път.

Той направил някои подобрения, за да стане библиотеката още по-приветлива. Сковал дървени пейки и ги сложил от двете страни на библиотеката върху червени стърготини, които предлагат удобство за краката.

Сега малката му безплатна библиотека е част от движение, зародило се в Уисконсин и разпространяващо се в Южна Калифорния. В големи и малки градове и провинциални общности поддръжници смятат библиотеките за начин печатното слово да остане живо в ръцете на дългогодишни и начинаещи библиофили.

Идеята да дадем любима книга говори за желанието на хората да имат личен контакт във време, когато комуникацията в по-голямата си част става чрез текстови съобщения и „Фейсбук“, каза Дана Къф, професор и директор на мозъчния тръст „СитиЛаб“.

„Споделянето на нещо, което е от значение за вас, изглежда като версия на това да вземете назаем захар от съседа си или да му дадете домати. Това ви помага да установите връзка с хората, които живеят наоколо“, смята професорката.

Фото: Los Angeles Times

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dante

Редактираха Данте в опит за повече коректност

700-годишнината от смъртта на великия поет честваме през 2021-а Пасажи, които са обидни за исляма, …