Начало / Свят / Първото издание на „Хари Потър” е било с тираж 500 броя

Първото издание на „Хари Потър” е било с тираж 500 броя

Когато преди 15 години неизвестната Джоан Роулинг публикува първата си книга за Хари Потър, изданието е с тираж 500 бройки. Днес от романа, който се състои от седем тома, са продадени 450 милиона на 73 езика, припомня waz.de.

„Потърманията” набира сили постепенно. Писателката усеща огромния си успех едва при четвъртата книга от поредицата. За това много помага и филмирането на историята за момчето магьосник, изучаващо изкуството на магията в училището Хогуъртс и водещо битка с въплъщаващия злото Лорд Волдемор.

Магията на романа се крие в това, че дава възможност на малките читатели да израстат с него и да видят между редовете собствените си проблеми, свързани с приятелство, първата любов, отношенията с родители и учители, борбата между доброто и злото. Тази мъдра литературна концепция, обвита в магия, днес е смятана за най-сполучливата за последните две десетилетия.
На 27 септември писателката ще публикува първия си роман за възрастни – черната комедия „The Casual Vacancy“. В нея ще се разказва за малко английско градче, чиято идилия е нарушена от внезапната смърт на един мъж. Дали магията ще проработи наново?

Поредицата за Хари Потър тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

GettyImages-482534641-2000x1200

Защо го правят?

Иван ГОЛЕВ Една китайска поговорка гласи: „И най-бледото мастило е по-добро от най-добрата памет”. Затова …