Начало / Свят / По-малка присъда срещу прочетена книга в бразилските затвори

По-малка присъда срещу прочетена книга в бразилските затвори

Затворниците в Бразилия ще могат да намаляват 48 дни за всяка година от присъдата си, ако четат по 12 книги годишно – художествена литература, научни или философски книги. Това постановява закон, който е в сила вече, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

За да получат това облекчение, лишените от свобода ще трябва да представят резюме на прочетената книга, което ще се оценява от затворническите власти, предвижда законът, публикуван в Държавен вестник.

Той цели да стимулира четенето и е първият, който опрощава точно определен брой дни за прочетена творба. В страната вече съществува закон, който намалява присъдата на затворниците, преминали през обучение.

С новия закон всеки затворник ще има срок до 30 дни да прочете една книга и може да опита да достигне разрешения максимум от 12 заглавия годишно, с което в крайна сметка присъдата му ще бъде намалявана с 48 дни за всяка година.

В Бразилия, чието население е 191 милиона души, има около 513 000 затворници. Данни от 2005 г. показаха, че 70% от лишените от свобода не са завършили основно образование.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …

2 Коментари

  1. Ето това е нещо готино. :)
    Но „разрешения максимум от 12 заглавия годишно“ – само това изречение ми противоречи – хем ги стимулират да четат, хем им забраняват по повече от 12 заглавия на година? Да не е някаква грешка?

  2. читател-рецидивист

    Хвала! По книга на месец е добре, при повече нещата могат да излязат извън контрол.