Начало / Свят / „Писма до Хитлер” разкрива чувствата на германците към фюрера

„Писма до Хитлер” разкрива чувствата на германците към фюрера

Нова книга ще извади писма, изпратени до един от най-големите масови убийци в историята на човечеството – Адолф Хитлер, съобщи huffingtonpost.com. Изданието се казва „Писма до Хитлер” и е дело на немския историк Хенрик Еберле. Тя ще бъде на книжния пазар от 17 юли, а издателство е „Полити”.

Между 1925 и 1945 г. хиляди обикновени германци от различен пол и възраст изпращали писма до нацисткия водач. Те били изгубени с десетилетия, докато не бяха открити скоро в архив на КГБ в Москва. Писмата са били пренесени от Германия в Русия от руската тайна полиция след края на Втората световна война.

Интересен е фактът, че огромна част от тях са позитивни. Адресантите са учители, бизнесмени, ученици, студенти, свещеници, общи работници и т.н. Всички те благодарят на Хитлер, че ги е избавил от мизерията и е възвърнал достойнството на германците. 7-годишно момиченце, на име Джина, пише: „Много те обичам. Моля те, пиши ми и ти, моля те”. Има единични молби за освобождаване на близки от концентранционни лагери, но те са изключителна рядкост.

Тези писма ще бъдат публикувани на английски за първи път. Освен това, в книгата е отделено място за всеки автор, като е обяснено неговото положение и причината, поради която пише. В книгата е обяснена и бюрократичната процедура, съпътстваща кореспонденцията. Истината е, че Хитлер не е прочел нито едно.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …