Начало / Свят / Противоречивата Гита Серени почина на 91

Противоречивата Гита Серени почина на 91

Гита Серени – една от най-противоречивите фигури в журналистика, почина на 91 г., съобщи „Гардиън”. Макар да беше призната от колеги и учени за една от най-добрите разследващи журналистки, тя си навличаше през години много критики, в опитите си да обясни престъпленията на нацистите и убийците на деца.

Серени е родена в Австрия през 1921 г. Тя се увлича по журналистиката и разследванията след като работи като медицинска сестра във Франция по време на Втората световна война както и с оцелели от Холокоста. Гита Серени е критикувана жестоко заради книгата си „Случаят на Мери Бел: Портрет на детето, което беше убито”. Творбата описва историята на Мери Бел, която убива две малки момчета, когато е на съответно 10 и 11 г.

 

 

 

 

 

Други нейни популярни книги са „В този мрак” – психологически анализ на действията на Франц Стангъл, ръководител на концентрационния лагер „Треблинка” и обвиняван за смъртта на 900 000 души, както и „Алберт Спеер: Неговата битка с истината” – историята на Алберт Спеер, главен архитект на Адолф Хитлер.

„Тя беше духовит човек, изключително смела и решителна. Не се страхуваше да задава въпроси, които я отвеждаха на места, до които никой не искаше да отиде. Вълнуваха я отговорите, независимо дали те са шокиращи или небласклонно приети от хората. В сферите, в които работеше – нацистка Германия и живота на деца в екстремни ситуации – тя стигна по-далеч от всеки друг, що се отнася до психологическата дълбочина на нещата”, коментира Стюарт Профит, нейният издател в „Пенгуин Прес”.

 

Фото: pagina12.com.ar

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …