Начало / Свят / Пишещата машина, бюрото и лампата на Джоузеф Хелър са изложени в университетска библиотека

Пишещата машина, бюрото и лампата на Джоузеф Хелър са изложени в университетска библиотека

Пишещата машина „Смит-Корона”, бюрото и лампата на Джоузеф Хелър са изложени в библиотеката на университета на Южна Каролина, съобщи huffingtonpost.com. Това са същите, които писателят е използвал при написването на  знаменитата си творба „Параграф 22”, както и много други произведения. Своеобразната изложба ще продължава до края на декември.

Тази университетска библиотека е известна с факта, че съхранява голяма част от архива на Хелър. Пишещата му машина е там от 2003 г. Хелър почина през 1999 г., а неговата вдовица, Валери дари лампата и бюрото през миналата година.

„Смит-Корона” е доста изхабена, а клавишите не винаги функционират нормално, макар все още да работят. Личи, че Хелър е използвал сериозен натиск, когато е писал на нея. Върху бюрото има множество белези от чаши с кафе. Преподавателите от университета споделят, че студентите са респектирани от изложените предмети от писателя. Когато влезели в стаята с вещите на Хелър, се държали сякаш са в музей.

„Параграф 22” е публикувана през 1961 г. Смятана е за една от най-добрите американски творби за Втората световна война. На много езици заглавието е станало нарицателно за абсурдна ситуация. Главният герой на романа е капитан Йосарян. Книгата е остра критика на бюрокрацията, с която се сблъсква всеки в армията.

Фото: library.sc.edu

„Параграф 22“ тук

Прочетете още

215173_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (4 ноември – 10 ноември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Живот в скалите от Мария Лалева /за 57-и път в класацията/ 2. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.