Начало / Свят / Мартин Еймис иронизира модерното общество в новата си книга

Мартин Еймис иронизира модерното общество в новата си книга

Мартин Еймис отново иронизира съвременното общество. Новата му книга, „Лайънъл Асбо: Жител на Англия”, излязла преди броени дни, се подиграва на ценностите в съвременна Великобритания, отбелязва британският „Телеграф”. Не случайно фамилията на главния герой на романа е Асбо – абревиатура от известните в Англия анти-социални норми на поведение (Asbo от Anti-Social Behaviour Orders – бел. ред.), представени през 1998 г. от Тони Блеър – експремиер на Обединеното кралство.

Творбата представя историята на Дезмънд Пепърдайн и неговия чичо Лайънъл Асбо. Асбо е не особено успешен престъпник, който обаче държи на своите принципи. Пепърдайн, макар много млад, има извисени желания – не иска нищо друго освен книга, която да чете и момиче, което да обича. Но неговият чичо и наставник прави всичко възможно, за да го опорочи. В един момент обаче Асбо печели 139 милиона паунда от лотарията. Този факт не променя живота на двамата в положителна насока, напротив – проблемите им все повече се увеличават.

„Лайънъл Асбо” няма за цел да бъде сред най-успешните книги на Еймис, подобно на „Пари” или „Дом за свиждане”. Това е по-скоро един по-дълбок поглед върху нравите на по-долните слоеве на обществото.

Свързани заглавия
Мартин Еймис: Писането е еротична и весела работа

Книги на Мартин Еймис тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …