На фокус
Начало / Свят / Мартин Еймис иронизира модерното общество в новата си книга

Мартин Еймис иронизира модерното общество в новата си книга

Мартин Еймис отново иронизира съвременното общество. Новата му книга, „Лайънъл Асбо: Жител на Англия”, излязла преди броени дни, се подиграва на ценностите в съвременна Великобритания, отбелязва британският „Телеграф”. Не случайно фамилията на главния герой на романа е Асбо – абревиатура от известните в Англия анти-социални норми на поведение (Asbo от Anti-Social Behaviour Orders – бел. ред.), представени през 1998 г. от Тони Блеър – експремиер на Обединеното кралство.

Творбата представя историята на Дезмънд Пепърдайн и неговия чичо Лайънъл Асбо. Асбо е не особено успешен престъпник, който обаче държи на своите принципи. Пепърдайн, макар много млад, има извисени желания – не иска нищо друго освен книга, която да чете и момиче, което да обича. Но неговият чичо и наставник прави всичко възможно, за да го опорочи. В един момент обаче Асбо печели 139 милиона паунда от лотарията. Този факт не променя живота на двамата в положителна насока, напротив – проблемите им все повече се увеличават.

„Лайънъл Асбо” няма за цел да бъде сред най-успешните книги на Еймис, подобно на „Пари” или „Дом за свиждане”. Това е по-скоро един по-дълбок поглед върху нравите на по-долните слоеве на обществото.

Свързани заглавия
Мартин Еймис: Писането е еротична и весела работа

Книги на Мартин Еймис тук

Прочетете още

9a4ff6717175ebd6dd534c198131ea21

Дан Браун празнува 60, Ричард Бах докосва като чайка 88

Все чудесни писатели са родени през юнските дни Авторите, които са рожденици, са все наши …