Начало / Класации / 10 от най-значимите американски книги

10 от най-значимите американски книги

Американци са написали някои от най-значимите книги в историята на литературата. Сайтът huffingtonpost.com представя 10 творби, оформили културата на тази страна. Произведенията не са класирани в определен ред.

1. „Здравият разум” (1776 г.) от Томас Пейн. На език, достъпен на всички, Пейн обяснява защо колониите трябва да прекъснат връзките си с Британската империя. Книгата е абсолютен бестселър за времето си.

2. „Федералистът” (1788 г.) от Александър Хамилтън, Джеймс Мадисън и Джон Джей. Тези 85 есета за Конституцията на САЩ правят така, че американците да я зачитат до ден днешен.

3. „Чичо Томовата колиба” (1852 г.) от Хариет Бичър Стоу. Една от най-дискусионните книги. Първата такава, даваща гласност на антиробските настроения. Абрахам Линкълн нарича Стоу„малката авторка, започнала войната” (американската Гражданска война – бел. ред.).

4. „Приключенията на Хъкълбери Фин (1885 г.) от Марк Твен. Тази творба е смятана за първия велик американски роман. Ако човек чете между редовете, може да разбере, че книгата де факто е насочена срещу расизма.

5. „Отнесени от вихъра (1936 г.) от Маргарет Мичъл. Тази романтична история, освен че продължава да е обичана по цял свят (30 милиона продадени копия), но и адаптацията й е един от най-популярните филми. Макар да има своите критици, несъмнено е една от най-значимите творби в американската литературна история.

6. „Гроздовете на гнева (1939 г.) от Джон Стайнбек. Стайнбек получава „Пулицър” за този си труд. Разказ за страданията на милиони американски семейства по времето на Великата депресия.

7. „Невидимият” (1952 г.) от Ралф Елисън. Разказани са проблемите, които има един цветнокож в опитите си да бъде забелязан от бялото общество.

8. „Параграф 22” (1961 г.) от Джоузеф Хелър. Всички знаем, че войната е ад, но Хелър ни показа, че тя може да бъде и абсурд. „Парграф 22” не е само заглавие, но и се превръща в нарицателно за безизходица.

9. „Смълчана пролет” (1962 г.) от Рейчъл Карсън. Тази книга дава началото на природозащитническите движения в САЩ.

10. „Зарови сърцето ми в Ундид Ний” (1970 г.) от Дий Браун. Американската история през очите на индианците. Разказан е сблъсъка през 1890 г. между американската кавалерия и местните жители.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …