Начало / Свят / Сирийската писателка Самар Язбек: Защо светът мълчи?

Сирийската писателка Самар Язбек: Защо светът мълчи?

Сирийската писателка Сама Язбек, която през юни миналата година емигрира във Франция, зададе тежки въпроси, пълни с обвинения, на литературния фестивал в Кьолн, съобщи faz.de. Поводът е клането в Хула, при което на 25 май бяха избити 130 души, сред които 50 деца, и ненамесата на световната общност в гражданската война в азиатската държава.

Язбек публикува преди три месеца дневника си “Вик за свобода”, в който разказва за събитията в родината си от 25 март до 15 юни 2011 г. Тя определя книгата си и като “сведения отвътре за сирийската революция”.

Откакто е напуснала Сирия, писателката обикаля Европа и се опитва да привлече вниманието към жестокостите в родината й. С голямо разочарование Язбек споделя, че Европа е загърбила борбата за демокрация в азиатската държава и само пролятата кръв на децата е върнала темата в европейските медии.

Самар Язбек произхожда от привилегировано алавитско семейство, имала е хубава работа като телевизионна водеща, но в мига, в който е видяла първите мъртви демонстранти, е усетила превратната точка в живота си. Според нея диктаторът Башар Асад е успял да настрои едни срещу други сунити, алавити и християни и да ги вкара в гражданска война помежду им, за да им попречи да се обединят срещу деспотичния му режим. Така ситуацията му позволява да се яви като спасител от сегашния терор, който е инспириран от него.

“Сирия ще се превърне във втори Ирак заради радикализацията на религиозните, етническите и културните конфлрикти”, предупреди сръбският писател Драгослав Дедович, който от 1992 г. живее в Берлин.

Фуад Хамдан, който е с ливански произход, но живее в Амстердам, обяви, че очаква “ефект на доминото”, който ще стигне до Москва. “Путин и компания се страхуват, защото знаят, че падне ли режимът в Сирия, следващият е техният”, казва той.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …