Начало / Автори / На днешния ден е родена Берта фон Зутнер – първата жена с Нобел за литература

На днешния ден е родена Берта фон Зутнер – първата жена с Нобел за литература

На днешния ден, 9 юни, е родена Берта фон Зутнер – първата жена, удостоена с Нобелова награда за литература (1905 г.). Берта Фелицитас е известна повече като баронеса фон Зутнер.

Родена е в Прага през 1843 г. в семейството на обеднял австрийски фелдмаршал. Омъжва се тайно за писателя Артур фон Зутнер, заради протестите на семейството му. При престоя им  в Париж през 1876 г. става секретарка на Алфред Нобел. До края на живота му (1896) тя поддържа с него постоянна кореспонденция.  Именно Берта фон Зутнер е причината Нобел да учреди връчването на  наградата за мир.

В края на ХІХ в. австрийската писателка е известна като най-пламенната радетелка за мир. През 1889 г. е публикуван антивоенният й роман „Долу оръжията”, който я прави популярна в Европа и САЩ. Две години по-късно основава и пацифистко движение, а от 1892 г. издава списанието „Долу оръжията”.

Нейният пацифизъм е повлиян силно от Имануел Кант, Хенри Томас, Хърбърт Спенсър, Чарлз Дарвин и Лев Толстой. Самият Толстой е бил възхитен от романа й.

Берта фон Зутнер умира на 21 юни 1914 г. във Виена.

Ликът й е изсечен на австрийския вариант на монетата от 2 евро.  Увековечена е и на пощенска марка, отпечатана през 2005 г. в Германия.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG_8812

Иван Стамболов: Третата гледна точка е важна, защото влагаме емоции в измислени конфликти

С публициста Иван Стамболов-Сула говорим за най-новия му сборник есета „Тънкият гласец на здравия разум“ …