Начало / България / Вечер на Милан Кундера в Чешкия център

Вечер на Милан Кундера в Чешкия център

Вечер, посветена на известния чешки писател Милан Кундера, ще се състои от 18.00 ч. днес, 7 юни, в Чешкия център в София, съобщи inews.bg. Публиката ще може да се запознае с последния роман на Кундера, преведен на български език – „Животът е другаде“ . Той ще бъде представен от Добромир Григоров – преподавател по история на чешката и словашката литература в СУ „Св. Климент Охридски“, автор на изследването „Милан Кундера и познанието на романа“.

Милан Кундера е писател, поет, есеист, преводач и драматург. Най-успешният и превеждан автор в света от чешки произход. Роден е в Бърно през 1929 г. в семейството на музикалния педагог Лудвик Кундера, който стои в основата на неговото музикално образование.След завършване на гимназията и двама семестъра във Философския факултет на Карловия университет се прехвърля във Филмовата академия (FAMU) в Прага, където след дипломирането си преподава световна литература, отначало като асистент, по-късно вече като доцент (1964 г.).
През 1975 г. Милан Кундера емигрира във Франция, от края на 80-те години пише само на френски.
Сред най-известните му книги са „Шегата“ (1967 г.), „Книга за смеха и забравата“ (1979 г.) и „Непосилната лекота на битието“ (1984 г.).

Благодарение на инициативата „Читателски дневник“ за представяне на чешки автори в превод на български език, днес ще бъде представена и книгата „Българският и чешкият книжовен език през Възраждането” на издателство „Просвета” с автор Борислав Борисов.

Фото: brno.idnes.cz

Книги от Милан Кундера тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …