Начало / Свят / Иън Ранкин връща инспектор Рейбъс в играта

Иън Ранкин връща инспектор Рейбъс в играта

Иън Ранкин връща най-известния си персонаж, инспектор Рейбъс,  съобщава  британският „Индипендънт”. Той ще направи в това в новата си книга, „Да стоиш в чужд гроб”, която ще излезе през ноември. Тя ще бъде 18-та от серията мистерии. За написването на романа Ранкин си партнира с друг известен криминален писател – Джеймс Елрой.

Последната книга за инспектор Рейбъс излезе през 2007 г. – „Изходна музика”. Тогава се смяташе, че това ще бъде последната книга за него, тъй като той се пенсионира. Но авторът коментира, че се връща към него, защото двамата имат „недовършена работа”. „Освен това, той не си беше отишъл наистина. Просто работата му в Единбург беше замразена”, добавя Ранкин.

Инспектор Рейбъс се появи за първи път на литературната сцена през 1987 г. Книгите за него са преведени на 22 езика. Продадени са милиони копия в цял свят. Читателите протестираха бурно, когато той беше пенсиониран от Ранкин преди 5 години. Намесени бяха дори политици – министърът на правосъдието на Шотландия се пошегува, че пенсионната възраст в страната трябва да бъде вдигната, за да остане инспектора.

Иън Ранкин е шотландски криминален писател, роден през 1960 г. Известен е с поредицата си мистерии с участието на инспектор Джон Рейбъс. От тях са публикувани 17 досега, като 2 от тях са преведени на български – „Кръвна връзка” и „Водопадът”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Дейвид Балдачи: „Ако не искаш да рискуваш, тогава най-вероятно не си избрал вярната професия.“

Докато Дейвид Балдачи обикаля Америка, за да представя последната си книга, има нощи, в които …