Начало / Свят / Ватиканът критикува книга за сексуалността, писана от монахиня

Ватиканът критикува книга за сексуалността, писана от монахиня

Вчера Ватиканът остро разкритикува книгата на монахинята Маргарет Фарли относно сексуалността, съобщава huffingtonpost.com. „Просто любов: Рамка на сексуалната християнска етика” излезе през 2006 г. Според върховната католическа институция, творбата противоречи на църквата по тезите за мастурбацията, хомосексуалните и брака. Ватиканът изрази позиция, че Фарли има „дефектирало мислене”.

Маргарет Харли – монахиня и професор по християнска етика в теологичното училище „Йейл Дивинити Скуул”, заяви, че никога не е твърдяла, че книгата й е християнска доктрина. Напротив, произведението е опит за изследване на сексуалността през погледа на човешкия опит и религиозните традиции.

Ватиканът критикува книгата на монахинята още от 2010 г., като сред най-големите критици са кардинал Уилям Левада. В изявление, Ватиканът твърди, че книгата „изразява позиции, които са в директен разрез с католическите учения в полето на сексуалността и морала”. Изявлението е лично одобрено от папа Бенедикт XVI.

Фарли признава, че някои нейни твърдения се различават от традиционната доктрина, но се съгласуват с теологичните и морални традиции. „Фактът, че християните (и не само) са достигнали още знание и по-добро разбиране на човешката същност и сексуалност изисква поне да се изследва възможността за развитие на сексуалната етика”, казва тя.

Маргарет Фарли е водещ американски теолог и това, изглежда, не се оспорва от Ватикана. В нито едно обръщение не може да се намери нападка лично към монахинята, само към нейната книга. Това най-вероятно означава, че авторитета и позицията й няма да бъдат поставяни под съмнение. Въпреки това, ръководители в „Йейл Дивинити Скуул” застанаха твърдо зад нея по случая.

Фото: library.oakland.edu

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …