Начало / Любопитно / Ръководство за четене на велики произведения

Ръководство за четене на велики произведения

Има такава категория вдъхновяващи книги, които непременно трябва да присъстват във всеки дом, независимо от нивото на културата на обитателите му. Една от тях е „Как да четем книги”, припомня pochitat-knigu.ru по повод преиздаването й на руски.

Издадена още през 30-те и многократно преиздавана, тя ни най-малко не е изгубила значението си. Напротив, като се има предвид как и колко се чете днес, поставя въпроси, които са много по-актуални, отколкото преди почти век. А именно за четено като част от живота, за внимателното отношение към това, което четеш, за работата на мозъка при четене, за вътрешната свобода и вътрешния глас, за художествената значимост на великите книги.

Авторът Сергей Поварнин (1870-1952) е известен за времето си специалист в областта на логиката. Изследването му е посветено на рационалното четене, психологическите основи на възприятието и усвояването на текста. „Как да четем книги” е едно от първите методически ръководства, или както го нарича Поварнин – „кратко въведение в изкуството на четенето”.

Ето откъс от нея:
„Човек, обучен да чете добре, има развити аналитични и критически умения. Той придобива особена възприемчивост към аргументите, умее да дискутира и да удържа желанието си на всяка цена да наложи мнението си на останалите. Четящият започва да разбира, че единственият авторитет е разумът, а единственият съдия във всеки спор – аргументите и фактите. Сериозните въпроси не се решават с просто гласуване.
Великите книги са добър учител по ясно мислене и задълбочено анализиране. Този, който умее добре да чете, слуша и говори, притежава дисциплиниран ум.
Дисциплината е източник на свобода. Само тренираният ум е способен на свободно мислене. А там, където няма свободно мислене, няма място и за свободни мисли. Без освободен разум ние не можем да останем дълго свободни хора.”

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …