Начало / Свят / Нова книга разкрива грешките в процеса срещу Доминик Строс-Кан

Нова книга разкрива грешките в процеса срещу Доминик Строс-Кан

Грешки и пропуски в разследването, липса на опит и вътрешни борби са довели до закриването на съдебната процедура срещу Доминик Строс-Кан в Ню Йорк – всичко това е залегнало в книга, която предстои да бъде издадена в САЩ и която отхвърля теориите за заговор, съобщи vesti.bg, позовавайки се на АФП.

„ДСК, скандалът, който свали ДСК“ ще излезе на англоезичния книжен пазар на 5 юни. Автор е Джон Соломон – журналист, който е интервюирал за сп. „Нюзуик“ камериерката Нафисату Диало. В книгата се разказват подробности от разследването, задкулисните игри и действащите лица, както и разбунването на духовете, след като Нафисату се оплаква на свой началник, че „белокос мъж“ я принудил да му направи орален секс.

Според автора полицията и прокуратурата в Ню Йорк са допускали грешки още от самото начало на разследването. На 14 май 2011 г. Доминик Строс-Кан е разпитан 6 часа след като сигналът на камериерката е стигнал до полицията. Това дава възможност на адвоката му да го открие и да го накара да мълчи. Освен това прокурорът на Манхатън Сайръс Ванс е заемал поста само от 16 месеца и според Соломон „е бил хвърлен в дълбокото, макар да не е бил готов за това“. Това довежда до прибързано обвинение и завой, след като стават известни лъжите на Нафисату за миналото й.

Авторът подчертава също, че Лиса Фрайъл, помощничка на прокурора Ванс по сексуалните престъпления, е била само на 25 години и не е имала нито опит, нито подготовка или темперамент да общува с имигрантка с неясно минало. Всичко това слага началото на края на толкова нашумелия процес.

Свързани заглавия
Писателката Тристан Банон загуби срещу Доминик Строс-Кан
Доминик Строс-Кан се защитава с биография

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …