Начало / Критика / Фъргъл Тобин, президент на Федерацията на европейските издатели: Да се облага книгата означава да се взема данък от четенето

Фъргъл Тобин, президент на Федерацията на европейските издатели: Да се облага книгата означава да се взема данък от четенето

За втора поредна година Фъргъл Тобин – президент на Федерацията на европейските издатели, присъства на откриването на пролетния базар на книгата в София. Ето какво каза той сега и преди година за състоянието на книжния пазар.

„България въобще не е в съответствие с добрите практики в Европа. Във всяка страна в ЕС, с изключение на две, книгите се облагат с възможно най-ниските ставки за ДДС. Изключение правят само България и Дания. Това е данък върху четенето, а четенето е най-добрият, най-бързият път към достигането на доброто образование. Чрез налагането на тази ставка се вреди на бедните хора, като по този начин им се пречи да достигнат до по-високи социални среди. Във всяка страна в света библиотеките разчитат на публични средства и държавните субсидии, за да могат библиотеките да закупуват нужният брой книги. Страна без адекватна библиотечна система е поставена в затруднено положение спрямо съседните си държави и всички други държави по света.
29 май 2012 г. НДК, София

„Трябва да се намали или да се махне данъкът добавена стойност (ДДС) върху книгите. Да се облага книгата означава да се взема данък от четенето, от вдъхновението да се развиваш.Това е недопустимо. Само две страни в Европа имат толкова висок данък върху книгите – Дания и България. Но все пак скандинавската страна има съвсем друг стандарт от българите. В Европа ДДС варира между 5 и 7 процента.”
24 май 2011 г., НДК, София

 

Фъргъл Тобин е завършил история, английска литература и философия в Юнивърсити Колидж – Дъблин. След като работи няколко години в Лондон, той се връща в Ирландия и постъпва на работа в най-голямото издателство в страната – „Джил&Макмилън“. През 1994 г. става негов директор и го ръководи и сега. От 2002 до 2004 г. Тобин е президент на Ирландската асоциация на книгоиздателите и неин представител във Федерацията на европейските издатели. През 2008 г. е избран за вицепрезидент на федерацията, а от 2010 г. е неин президент.

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …