Начало / Автори / 85 години от рождението на Робърт Лъдлъм

85 години от рождението на Робърт Лъдлъм

Днес, 25 май, се навършват 85 години от рождението на Робърт Лъдлъм – бащата на политическия трилър.

Роден е през 1927 г. в Ню Йорк. През 1945 г. служи в морската пехота на САЩ.  Още тогава нахвърля стотици страници с впечатления от работата си във флота. Световна слава му носи романа „Самоличността на Борн”, публикуван през 1980 г. Автор е на общо 29 романа, издадени в тираж над 210 милиона копия и преведени на 32 езика, включително и на български. След смъртта му през 2001 г. недовършените му ръкописи са публикувани с помощта на анонимни писатели.

Лъдлъм е бил театрален актьор и режисьор. Възможно е опитът му от театъра да му е помогнал да усети вкуса на публиката. Историите му обикновено представляват сам човек или група от хора, които се борят срещу властен противник, който притежава политическа и икономическа власт и я използва по-плашещ начин. Преди написването на всеки роман Лъдлъм проучва всяка подробност за събитията и обстоятелствата, които ще включи в повествованието. Книгите му са изпълнени с технически, физически и биологични термини и названия. Например за написването на „Самоличността на Борн“ Лъдлъм подробно изучава подробно амнезията.

Той е и първият писател въвел жанра трилър познат на публиката сега. Лъдлъм първи популяризира идеята за общата дейност на американските и руски разузнавателни отдели, както и за проведените от ЦРУ нелегални операции на американска територия. Двете теории са обявени на времето за нереални, но в момента се приемат като удачни и възможни. Някои от романите на Лъдлъм са екранизирани – „Уикендът на Остерман” , „Планът Холкрофт” , „Самоличността на Борн”, „Наследството на Борн”.

Книгите на Робърт Лъдлъм тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …