Начало / Автори / 85 години от рождението на Робърт Лъдлъм

85 години от рождението на Робърт Лъдлъм

Днес, 25 май, се навършват 85 години от рождението на Робърт Лъдлъм – бащата на политическия трилър.

Роден е през 1927 г. в Ню Йорк. През 1945 г. служи в морската пехота на САЩ.  Още тогава нахвърля стотици страници с впечатления от работата си във флота. Световна слава му носи романа „Самоличността на Борн”, публикуван през 1980 г. Автор е на общо 29 романа, издадени в тираж над 210 милиона копия и преведени на 32 езика, включително и на български. След смъртта му през 2001 г. недовършените му ръкописи са публикувани с помощта на анонимни писатели.

Лъдлъм е бил театрален актьор и режисьор. Възможно е опитът му от театъра да му е помогнал да усети вкуса на публиката. Историите му обикновено представляват сам човек или група от хора, които се борят срещу властен противник, който притежава политическа и икономическа власт и я използва по-плашещ начин. Преди написването на всеки роман Лъдлъм проучва всяка подробност за събитията и обстоятелствата, които ще включи в повествованието. Книгите му са изпълнени с технически, физически и биологични термини и названия. Например за написването на „Самоличността на Борн“ Лъдлъм подробно изучава подробно амнезията.

Той е и първият писател въвел жанра трилър познат на публиката сега. Лъдлъм първи популяризира идеята за общата дейност на американските и руски разузнавателни отдели, както и за проведените от ЦРУ нелегални операции на американска територия. Двете теории са обявени на времето за нереални, но в момента се приемат като удачни и възможни. Някои от романите на Лъдлъм са екранизирани – „Уикендът на Остерман” , „Планът Холкрофт” , „Самоличността на Борн”, „Наследството на Борн”.

Книгите на Робърт Лъдлъм тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …