Начало / Свят / Тоби Харндън спечели награда „Оруел”

Тоби Харндън спечели награда „Оруел”

Тоби Харндън спечели престижната литературна награда „Оруел”, съобщи „Гардиън”. Той получи приза за творбата си „Надигналите се мъртви”. Книгата му описва историята на британски войници, били се в Афганистан през 2009 г.

Според журито книгата на Харндън „предизвиква всеки гражданин на тази страна да се замисли какво точно искаме нашите войници да правят в Афганистан. Вместо да се предлагат клиширани отговори, се дава възможност на войниците да говорят от свое име”.

Останалите номинирани бяха Сидарта Деб с „Красивите и прокълнатите”, Джулия Ловъл с „Опиумът война”, Конър Уудман с „Нечестна търговия”, Миша Глени с „Тъмен пазар” и Гавин Найт с „Hood Rat”.

Журналистката от „Гардиън” Амилия Джентълмен спечели награда „Оруел” в категорията за журналистика. Тя получи приза за третата си поредна номинация. От журито заявиха, че нейните материали „отвеждат до най-трудните места в нашето общество”.

Наградата „Оруел” е британски приз за политически книги. Той олицетворява амбицията на Джордж Оруел „да превърне политическото писане в изкуство”. Дава се от 1994 г. Паричната премия е 3 000 паунда.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

z26368530IER,Nagroda-literacka-Nike-2020--Zwyciezca-Radek-Rak

Ветеринар стана писател на годината в Полша

Радек Рак се е посветил на фантастиката 33-годишният писател нашумя в родината си с историко-фантастическия …